Народното събрание прие правила за избор на подуправител на БНБ

1
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

05
Февруари
2015 10:35

Процедурни правила за изслушване и избор на подуправител на Българската народна банка прие Народното събрание, предаде БГНЕС.

Постът бе овакантен след като преди две седмици парламентът освободи Цветан Гунев. Заради повдигнато към него обвинение, той изпадна в невъзможност да изпълнява служебните си задължения, което наложи законодателно решение на НС за неговото освобождаване. Няколко дни след приемането на това решение гуверньорът на БНБ Иван Искров внесе в деловодството на Народното събрание предложени за нов подуправител и ръководител на управление „Банков надзор“ в лицето на Димитър Костов.

Спрямо приетите днес правила Костов ще бъде изслушан на открито заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, което ще се излъчи и на сайта на Народното събрание. Костов ще бъде представен от Иван Искров, а след това кандидатът ще развие своята концепция за управлението на „Банков надзор“. След изслушването в комисия ще последва и такова в пленарна зала. За избор на Костов ще е необходимо обикновено мнозинство в пленарна зала, а ако той не успее да събере необходимите гласове, БНБ ще трябва да предложи друга кандидатура.

Автор: Хаштаг-BG