Бебета с глухота чакат с месеци за поставяне на кохлеарни импланти

2
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

Бебета чакат за кохлеарни импланти

 

В България всяка година се раждат 40 деца с пълна глухота, а още 400 с частична.

Дори и за децата с пълна глухота има решение – кохлеарни импланти. Днес обаче тези деца трябва да чакат заради задължения на ВМА към доставчиците.

Това съобщиха лекари и пациенти на ВМА за бТВ.

След поставянето на кохлеарни импланти децата могат да чуват вече без проблем и да водят напълно нормален живот.

Към момента чакат над 30 деца за такава имплантация, а с всеки ден отлагане намаляват шансовете.

„Доставчиците не доставят имплантите на болницата, просто защото болницата не си е изплатила към тях задълженията. Тук особеното е, че здравната каса този път си е изплатила парите към болницата и всъщност се получава едно прекъсване на връзката между нашата болница и търговеца. И съответно търговецът може би е в правото си да казва: „Просто ми платете парите, които здравната каса ви е дала, и тогава ще ви доставя импланти”, обяснява доцент Венцислав Цветков.

Доц. Цветков е извършил над 150 кохлеарни имплантации, от които не е имал нито една неуспешна.

По думите на доц. Венцислав Цветков операцията трябва да бъде направен на около една годишна възраст, „а има деца, които вече чакат от 6 месеца, 8 месеца, даже и година, просто защото парите, които са дадени, някъде са потънали.”

Към момента ВМА дължи над 500 000 лева на дистрибуторите на тези импланти.
От ВМА казват, че заварили задълженията от предишното ръководство. Тогава на фирмите дистрибутори на кохлеарни импланти се дължали над един милион лева.

За последните 6 месеца обаче са изплатени около 500 хиляди лева. И обещават, че скоро ще изчистят задълженията си напълно.

„Вчера разговарях и с финансовия министър и решихме този проблем да бъде решен. През месец март ще бъде отпусната субсидията за ВМА и ще бъде изплатено задължението към фирмите-доставчици на имплантите. До момента тя е в размер на 540 000 лева“, посочи депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на ВМА Стоян Тонев.

Е-ЗдравеЙ: Здравен форум

 

loading…