В транс вече 200 години: Будисти твърдят, че мумифицираният монах не е мъртъв

2
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Монахът, чието мумифицирано тяло бе намерено миналата седмица в Монголия, не е мъртъв, твърдят будисти. Те са уверени, че преди 200 години мъжът посредством медитация е изпаднал в състояние на дълбок транс, но все още е жив.

Експерти по съдебна медицина проучват мумията, която е намерена в медитативна позиция, покрита с животински кожи.
„По тялото няма видими признаци на разлагане“, пише в доклада на съдебномедицинската експертиза.

Учените се опитват да определят как тялото на монаха е останало толкова добре запазено, а като една от възможните причини са сочени ниските температури в Монголия.

Мумията е открита, когато крадец се опитал да я продаде на черния пазар. Мъжът е арестуван, а тялото е пренесено в Националния център за съдебномедицинска експертиза. Самоличността на монаха все още не е определена, но се предполага, че той е бил учителят на лама Даши-Доржо Итигелов, будист от Сибир, който също е намерен мумифициран.

През 1927г. Итигелов уведомил група будисти, че ще умре и пожелал тялото му да бъде ексхумирано след 30 години. След това застанал в поза за медитация и не помръднал, докато не издъхнал. Когато през 60-те години го изровили, тялото му било добре запазено, точно както и на монаха, намерен в Монголия.

Страхувайки се от намеса на съветската власт последователите на Итигелов решили да го заровят отново. Така той останал под земята чак до 2002г., когато отново бил изровен при голям обществен интерес. Тялото му, което и този път нямало никакви признаци за разлагане, най-накрая било преместено в будистки храм.

© Любопитно