Изтъкнат български композитор оцени спектакъла на „Шен Юн“ като „перфектен“

1
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

Хората, които гледат спектакъл на „Шен Юн“, обикновено въздишат с възхита пред гледката и мелодиите, но това е особено вярно за професионалните музиканти и танцьори, тъй като те осъзнават степента на уменията, необходими за подобно изпълнение.

Така се случи и на 8 януари в концертната зала „Плас дез Ар“ в канадския град Монреал, където изтъкнат български композитор възпя достойнствата на оркестъра и танцьорите от „Шен Юн“.

Ваня Ангелова е професор по композиция, пиано и пеене.

Наградена е с медал и почетна грамота от Министерството на културата на България за принос в развитието и разпространението на българската култура в Европа и Канада.

Имала е изяви в Холандия, Австрия, Украйна, Италия, Германия, Русия, България и Канада, както и по радиото и телевизията. Композициите ѝ са изпълнявани от Филхармонията на Украйна, от Националната хорова капела на България и от камерни оркестри в Европа и Канада. Има aвторска музика в седем филма.

Включена е в Eнциклопедия „Кой кой е в България“ на издателство Труд, 1998 г.

Бидейки един от българските елитни културни творци, не е учудващо, че Ангелова познава маестро Кирил Търпов, диригентът на оркестъра на „Шен Юн“.

„Той е много добър мой приятел и световноизвестен диригент“, каза Ангелова.

Но макар да била запозната с таланта на своя приятел, Ангелова се оказала неподготвена за представлението в „Плас дез ар“.

„Дори съм леко шокирана, плаках няколко пъти. За мен това представление е чудесно, фантастично. Толкова прекрасни и уникални танцьори и музиканти!“

Представлението на „Шен Юн“ било като приказка за музикалния професор.

„Всичко беше специално: специално осветление, специални танцьори, специална музика, специална интонация. Всичко беше специално, дори ефектите на сцената създаваха специално състояние на съзнанието. Този спектакъл е изключителен подарък за мен и за всички в публиката. Истински специална вечер за мен.“

„Просто е незабравимо!“

Ангелова изказа благодарност на цялата трупа на „Шен Юн“ и спомена специално своя приятел маестро Кирил Търпов.

„Ръцете му сякаш събраха всички на сцената в един цялостен организъм с единен пулс! Благодаря ви за тази незабравима вечер! Бих искала да пожелая на всички изпълнители успешно турне по цял свят, защото го заслужават! Благодаря ви, много съм впечатлена!“

Оркестърът на „Шен Юн“ комбинира музикални инструменти от западна филхармония като основа, с китайските традиционни ърху, пипа и суона като солови инструменти.

Уникалната комбинация цели да възроди наследството на древните китайски мелодии и в същото време да озари нова пътека в света на класическата музика.

Ангелова не скъпеше комплименти за музикантите и диригента на оркестъра на „Шен Юн“.

„За професионален музикант като мен, музиката е моят живот, и искам да ви кажа, че всичко беше перфектно. Слушах всичко внимателно и наистина: всичко беше перфектно.“

„Изпълнението, музикантите, танцьорите: всички бяха като един организъм: всичко беше перфектно.“

„Разбира се, звуците на китайските инструменти са много специални, със специална интонация и особено вълнуващи.“

„Красиво, изключително, оригинално, уникално!“

Според професора, всеки музикален стил заслужава уважение, когато е изпълнен професионално.

„Браво на оркестъра, браво за музиката, браво на танцьорите, браво и поздравления към всички, които работят по този спектакъл!“

Освен музиката, Ангелова била впечатлена от дигиталните анимирани декори, на фона на които са представени танците в шоуто.

„Тези ефекти на сцената бяха, боже мой, не мога да го обясня с думи, всичко беше вълшебно, уникално, фантастично, удивително!“

Компанията „Шен Юн“ е създадена през 2006 г. с мисия да възроди петхилядолетната традиционна китайска култура. Тази култура е потискана и почти напълно унищожена в Китай, след като комунистическата партия взема властта преди 65 години.

Ваня Ангелова сподели, че тъй като се интересува от китайска култура – тя описа китайските студенти като особено прилежни – за нея е било изключително удоволствие да види есенцията на истинската китайска култура, събрана на една сцена.

„Древната история на китайската цивилизация прави това представление магическо и специално. Публиката беше въодушевена: всички в залата бяха много, много щастливи тази вечер.“