Цацаров предлага по-строги мерки срещу бегълците от правосъдието

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Магистратите да могат да бъдат подслушвани само по искане на главния прокурор и с разрешение на председателя на Върховния касационен съд – това е една от промените в действащото законодателство, която представи обвинител №1 пред премиера

Пакетът от законодателни изменения, свързани с част от критиките в последния доклад на Европейската комисия, ще бъде връчен днес на председателя на НС Цецка Цачева, информира БНР.

Основната група предложения е свързана с проблема с бегълците от правосъдието. Главният прокурор предлага в определени случаи, при осъдителни присъди на по-горна инстанция, подсъдимите да бъдат задържани под стража. 

При мярка за неотклонение „домашен арест“ да се въведе електронно наблюдение, 

а при „подписка“ – обвиняемите или подсъдимите периодично да се подписват в съответното РПУ. 

И още предложения: при забрана за напускане на страната да се отнемат документите за самоличност и лицето да получава временен документ. 

Има мерки, които целят дисциплиниране на производството срещу депутати и общински съветници. Заради проблеми досега, главният прокурор предлага те да бъдат призовавани чрез председателя на парламента или чрез Общинския съвет. 

Други предложения са: 

специализираният съд да поеме престъпленията срещу републиката, 

но да се разтовари от дела, които не са в категорията „тежки“.

Обвинител №1 предлага и съответни на тези промени в Закона за СРС и Закона за изпълнение на наказанията.

Заради срещата си по-рано днес с премиера Сотир Цацаров не дойде на извънредното заседание на ВСС, на което, по предложение на правосъдния министър, 

се обсъди предложението му за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията от СГС Румяна Ченалова

Това е поредното дисциплинарно производство. То беше образувано, беше определен и дисциплинарен състав.

В резултат от проверката, която направи правосъдното министерство срещу синдика Панайот Велков, Христо Иванов предложи дисциплинарно производство да има и срещу друг съдия, назначавал Велков по дела, пак във връзка с тази проверка – това е Ивайло Родопски. Двамата за последно работеха заедно по делото за несъстоятелност срещу Тв7. 

Изискахме определен кръг информация за работата на всички синдици от съдилищата. Тя постъпи, анализираме я. Предстои да направим по-широк фронт от проверки за синдиците, за да може да се установи дали тези проблеми, установени в София, 

се случват и в работата на други съдилища, други синдици, 

тъй като в състоянието на производството по несъстоятелност очевидно има някои системни проблеми – трябва да се направи някаква диагностика. 

В контекста на взаимодействието между съдия Ченалова и синдика – установяваме някаква конкретна фактология, която е различна от това, което колегите са установили. 

Проверката тече. Разширяваме периметъра на проверката, проверяваме и други сигнали, а това отнема технологично време, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов.