Болка в колената

1
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Коляното е една от най-големите и сложни стави в организма. Коляното съединява бедрената кост с пищяла (тибията). По-малката кост, която работи заедно с пищяла (фибула) и капачката на коляното (пателата) са другите кости, които изграждат на колянната става.

 

Състояния, които причиняват болка в колената

 

Тендинит

 

Това е нараняване от прекалената употреба, което причинява подуване на сухожилията, връзките на тъканите, които свързват костите и мускулите. Това понякога се нарича „коляно на скачач“, което е обичайно за спортове, включващи скокове, като баскетбол, волейбол и др.

 

Парченца кости

 

Понякога след травма на коляното може да счупят фрагменти от костта или хрущяла. Тези парченца могат да заседнат в ставата, което я сковава. Също така може да се появи болка и подуване.

 

 

„Коляното на прислужницата“

 

Коляното на прислужницата или бурсит се причинява, ако сте коленичили твърде дълго или при повтарящи се движения на коляното. В бурса се натрупва течност, която смекчава ставите на коляното. Подуването зад коляното се нарича „киста на Бейкър“ и може да бъде причинено от нараняване или артрит.

 

Кървене в колянната става

 

Тази травма се нарича още хемартроза и засяга кръвоносните съдове около сухожилията на коляното, причинявайки затопляне, схванатост, насиняване и подуване. При по-сериозните случаи това може да изисква болнично лечение.

 

Четете още: 4 упражнения, които облекчават болката в кръста – ВИДЕО

 

Илиотибиален синдром

 

Това е прекалено износване на фиброзната лента от тъкан, която се намира от външната странична част на бедрото и пищяла и минава покрай коляното.

 

Болест на Осгуд-Шлатер

 

Това е прекомерно износване на предната повърхност на големия пищял. Състояние, което се среща често при спортуващи тийнейджъри. Причинява подуване и болезненост под коляното.

 

Частично изместване на капачката на коляното

 

Това обикновено се дължи на физическото състояние на краката, а не на спортни травми. Капачката на коляното се плъзва извън позицията си и причинява болка и подуване.

 

Лечение

Лечението зависи от вида и тежестта на травмата. Много наранявания в коляното се оправят сами, или могат да се лекуват у дома. Избягвайте да поставяте тежести на пострадалото коляно, колкото е възможно по-дълго. Повдигнете крака с възглавници и използвайте лед увит в кърпа или замразени зеленчуци, които да поставите около коляното. Обезболяващите може да помогнат за болката и подуването.

 

Четете още: Колко интензивно трябва да тренирам?

 

Може да се наложи да потърсите вашия лекар или да потърсите медицинска помощ, ако:

 

•  никаква тежест не може да бъде поставена върху коляното;

•  имате силна болка, когато натиснете коляното;

•  коляното изглежда деформирано;

• имате висока температура, зачервяване, усещане на загряване около коляното или имате обширно подуване;

•  прасецът под нараненото коляно е болезнен, подут, вцепенен или изтръпнал;

•  болката е все още там след три дни домашно лечение;

 

 

Лекарят ще направи физически преглед на пострадалото коляно и може да организира някои допълнителни тестове, включително кръвни изследвания, рентгенови снимки или ядреномагнитен резонанс.

 

Лечението може да включва физиотерапия, болкоуспокояващи, а понякога и артроскопия – форма на миниинвазивна хирургия, която се използва, за да се погледнат ставите от вътре и да се поправят щетите.

 

Кога болката ще отмине?

 

Възстановяването от болката в коляното ще зависи от тежестта на увреждането. Ако възстановяването не ви позволява да имате спортни занимания като бягане, опитайте с плуване.

 

Четете още: Тичането ви прави щастливи

 

Предотвратяване на болки в коляното

 

Болката в коляното не винаги може да бъде избегната, но добрите предпазни мерки включват разтягане, загряване, охлаждане около тренировките или спортуване. Като използвате правилното оборудване, слагате наколенки например, това може да помогне.

 

Спрете упражненията, ако почувствате болка в колената.

 

Снимки: Praisaeng, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net