„Марсала” – цветът на 2015

1
Добави коментар
mebelinet
mebelinet

Американската компания Pantone налага всяка година доминантния цвят в интериорния дизайн, модата, в декоративната козметика… навсякъде. 

Обявен за цвят на 2015г. е цветът „Марсала”! Той е червеникаво-кафяв, с приглушен винен оттенък,  и е вдъхновен от италианското ликьорно вино, което носи същото име.

Едновременно неутрален и топъл, той позволява множество експерименти в интериорния дизайн и безкрайни възможности за комбинации с други тонове. Може да се съчетае добре с неутрални цветове като бяло, сиво и бежово, тъй като успява да изпъкне. Комбинации с нюанси на синьо и кафяво също са много подходящи. По-дръзки комбинации с ярко електриково-синьо, оранж, цвят горчица и свежо пролетно зелено придават пък повече екстравагантност.

Интериорните дизайнери предвиждат марсала да бъде актуален и след 2015-та заради положителните си качества и приспособимост.

Ако искате да сте в крак с тенденциите, вижте нашите предложения как може да се включи цвета марсала в интериора на дома.

Предложение за спалнята от ADA (Австрия) с легло с тапицирана облегалка на главата, модел Hazel:

Цветът марсала е подходящ избор, както за водещ в интериора, така и като акцент. Оригинален пример за това е канапето модел Katiushka на италианската марка Maxdivani.

От една страна, неговата актуалност е подходящ избор за модерния и по-артистичен интериорен дизайн, както при съчетването с интересната кожена мека мебел от DEAS (Италия):

От друга страна, цветът е богат и наситен и пасва добре на по-тежки и класически стилове в обзавеждането и декора. Пример за такъв стил е холната гарнитура от Himolla (Германия):

Ако не искате да прекалявате с цвета в интериора, може да изберете и само част от обзавеждането да е в този цвят – например табуретка, килим или маса.

Когато повърхността е релефна, както при модела на табуретки на DEAS (Италия), се създава усещането за дълбочина. Мебелите в тази тоналност правят дома още по-уютен.