Щурите идеи на Железния човек

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Илон Мъск е един от най-популярните хора в света и напълно разбираемо. Успешен бизнесмен, гениален инженер, филантроп, прототип на образа на Тони Старк от филмовата поредица „Железният човек“. Мъск не спира да ни учудва с новите си идеи, които му хрумват едва ли не всяка седмица. На 5 от най-свежите му проекти, за разлика от електромобилите Tesla, електронната платежна система PayPal и частните космически апарати SpaceX, тепърва им предстои успешна реализация.

Отворен достъп до патентите на Tesla Motors

Във времето, в които най-големите производители на смартфони, като Apple и Samsung, водят патентни войни един срещу друг с искове за милиарди долари за използване на чужд дизайн и технологии, Мъск все едно че живее в друг свят. Миналото лято той обяви, че създадената от него компания Tesla Motors отваря всичките си патенти и кани други компании да ги използват за производството на електромобили.

Пазарът на тези коли все още се намира на етап формиране и на практика му липсва сериозна конкуренция, което негативно влияе върху развитието му. Именно за да стимулира други компании да правят електромобили, Tesla Motors направи патентите си свободни. Мъск е уверен, че този ход в крайна сметка ще доведе до повишение на доходите на компанията му. Просто е – по-голямата конкуренция ще даде сериозен тласък за развитието на пазара, на съответната инфраструктура, на популяризирането на колите и, следователно, ще има огромно търсене. Това позитивно ще повлияе на всички участници на дадения пазар, в това число и на Tesla Motors.

Транспортната система Hyperloop

Мъск е един от авторите на идеята за иновационната транспортна система Hyperloop. Тя представлява построена върху естакади вакуумна тръба, по която със средна скорост от 965 км/ч ще се придвижват малки кабинки с до 28 пътници. Преди известно време обаче изобретателят реши да не се занимава сам с реализирането на проекта, а го даде на други компании, за да може те свободно да се заемат с построяването на тези транспортни линии. Първата такава компания, която сериозно се зае със създаването на Hyperloop, стана стартъпът JumpStartFund. Тя обеща да започне строежа още тази година. Бизнесменът обаче няма намерение да гледа отстрани как други реализират проекта му. Той реши да вложи определени усилия за развитието и разработката на технологията Hyperloop. Мъск обеща в близко бъдеще да построи със свои средства тестова линия в Тексас. На нея другите компании ще могат да правят изпитания и да внедряват собствени иновации.

Интернет в Космоса

Освен всичко друго Мъск разбира колко важно значение за бъдещето на целия свят има развитието на информационните технологии. В това число – свободен достъп до интернет на колкото се може повече хора на Земята, дори на най-бедните от страните от третия свят. Затова той подкрепи финансово проект, който планира изстрелването в орбита около Земята на неколкостотин компактни телекомуникационни спътници. Те ще могат да създадат стабилна и достъпна във всяка точка на планетата мрежа, осигуряваща достъп до интернет. Планира се в орбита да бъдат изведени 700 спътници, което изисква инвестиция от 10 млрд. долара. Сметките показват, че по този начин ще се осигури достъп до интернет на 3 млрд. нови потребители по света, както и да се увеличи скоростта. Оказва се, че преносът на данни във вакуум е близо 40% по-бърз от този по оптични линии. В бъдеще се планира тази система да стане основна за връзка с Марс, когато хората започнат да колонизират планетата, за което Мъск мечтае отдавна.

Град на Марс

Хора, вдъхновени от успехите на Мъск и идеите му, които вече започват да формират бъдещето ни, твърдят на шега, че той е извънземен, дошъл на Земята, за да помогне на човешката раса да направи качествено нов технологичен скок. Това мнение, дори несериозно, не учудва никого, като се има предвид, че основателят на SpaceX със всички сили се опитва да развива частните космически полети. Още повече – Мъск сериозно вярва, че в относително близко бъдеще хората не само ще успеят да кацнат на Марс, но и ще започнат да колонизират Червената планета. Той дори предрича, че там ще бъде построен град. По думите му, още сега трябва да се започне работа по проекта за марсиански град, който да приюти милион постоянни жители. В бъдеще този град може да стане нов дом за земляните, ако нашата планета бъде сполетяна от катастрофа. Мъск обаче смята, че пълната реализация на проекта ще отнеме не по-малко от 100 години. Тъй или иначе първите пилотирани полети към Марс на SpaceX може да започнат след 10-12 г.

Костюм на Железния човек

Както стана ясно, именно Мъск е прототипът за образа на гениалния милиардер Тони Старк от филмовата поредица „Железният човек“. Поради това не е странно, че бизнесменът мечтае да създаде костюм, който ще увеличава многократно силите на собственика му и ще му позволява да лети. Преди време Мъск каза, че една от компаниите му работи върху истински екзоскелет. Освен това първите прототипи на такъв костюм вече били готови. На широката публика обаче той ще бъде показан едва когато възможностите му поне малко ще се доближат до тези на Ironman.