Какви са симптомите на диабета?

6
Добави коментар
magazinbilka
magazinbilka

Научете повече за симптомите на диабета. Ако забележите проявата на някой от следните симптоми, свържете се с Вашия лекар, за да проверите нивата на глюкоза в кръвта ви.

Повишена жажда и уриниране

Когато нивата на глюкоза в кръвта се увеличават, бъбреците се опитват да я филтрират от кръвта ви. Но щом глюкозата стане твърде много, бъбреците вече не могат не могат да се справят. Излишната глюкоза се отделя в урината заедно с другите течности. Това неминуемо води до по-често уриниране. Вие ставате хронично дехидратирани и желанието да се пие повече, се увеличава.

Повишено чувство за глад

Вашето тяло има нужда от инсулин, за да вкара глюкозата в клетките ви. Когато обаче имате недостиг на инсулин, тялото не може да съхрани глюкозата, от която клетките се нуждаят за да произвеждат енергия. Така силно се намалява енергията, нужна на организма. Това пък увеличава глада, като опит на организма да усвои повече калории за производството на енергия.

Отпадналост и умора

По същата логика като увеличаването на глада, слабостта и умората са резултат от неспособността на организма правилно да използва енергията (глюкозата). Без да е в състояние да изтегля глюкозата навътре в клетките, тялото не разполага с необходимото количество енергия, за да функционира оптимално. Това предизвиква бърза уморяемост, слабост и отпадналост.

Неочаквана загуба на тегло

Какво се случва, когато тялото изхвърля излишната глюкоза от организма? Намаляват запасите от енергия, съхранена за по-късно. Тялото изхвърля глюкозата чрез урината и намалява  количеството на калориите, които се абсорбират в клетките. Това означава, че в крайна сметка губите тегло, тъй като не може да се компенсира загубата на калории.

Изтръпване или „мравучкане“

Изтръпването на крайниците, познато също като диабетна невропатия  са често срещани симптоми на диабета, е увреждане на нервите, което възниква като усложнение от високите нива на кръвната захар. Когато нивата на глюкоза в кръвта са повишени, това пречи на сигналите, предавани от нервите. В същото време, стените на малките кръвоносни съдове са отслабени и прекъсват притока на кръв към нервите. Това обикновено се случва в крайниците, като се започне от краката.

Замъглено зрение

Друга област, която е изключително чувствителна към въздействието на високите нива на глюкозата, са очите. Лещата на окото може да се надуе и да промени своята форма, правейки зрението ви замъглено и размазано.

Бавно зарастващи рани

В едно проучване от Университета на Warwick, изследователите открили, че рецептори, които разпознават инфекция стават „слепи“, когато нивата на глюкозата в кръвта се повишават. Високата глюкоза потиска нормалния работен процес на имунната система. Това забавя работата на белите кръвни клетки и на нормалния лечебния процес.

Чести инфекции

Подобно на бавно зарастващите рани, честите инфекции са друг симптом, породен от  увеличените нивата на кръвната захар. Намаленият имунитет може да ви доведе до по-голяма вероятност от чести инфекции, отколкото у хората с постоянни или нормални нива на кръвната захар.

Суха, сърбяща, или лющеща се кожа

Вашето тяло е съставено от някъде от 50% -78% вода. Поради честото уриниране и състояние на непрекъсната жажда, организмът започва да „изсъхва“. Това включва и кожата. Сърбежите, сухата или лющеща се кожа са често срещани симптом на диабета.

Раздразнителност

Били ли сте някога крайно изтощени и гладни? Знаете, че тогава не сте в най-доброто си настроение. При диабета, калориите и енергията, които е трябвало да се съхраняват в клетките ви, всъщност се изхвърлят от организма. Заради тази непрекъсната загуба на енергия, човек започва постоянно да изпитва чувство на нервност и раздразнителност.

Източник: http://www.diabetescare.net/

Comments