Многоликият абсцес може да причини много усложнения

5
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Абсцес (от латински Abscessus-Абсцес) – това е възпаление на меките тъкани, органи и кости, съпроводено от образуване на гнойни кухини (в резултат на защитните функции на организма)

 

Причина за абсцес може да бъдат и много микроорганизми, които влизат в тялото през повредената тъкан на лигавиците и кожата. Обикновено това не е специфичен патоген.

Най-често, абсцес се формира от размножаването и активността на стафилококите, стрептококите и Е.коли. След като са в тялото, те могат да бъдат транспортирани през него чрез кръвоносните съдове.

Когато не се лекува правилно, усложненият абцес може да влезе в затворена камера или пространство, което води до сериозни заболявания като менингит, артрит, плеврит, перитонит, перикардит, сепсис, които могат да бъдат фатални за здравето.

Видове абсцес

В зависимост от продължителността на абсцеса той може да бъде остър или хроничен. Има и различни видове абцеси, според мястото, на което се развиват.

Белодробен абсцес, абсцес на гърдата (при кърмене)
Остър апендицит
Дълбок абсцес на мускулите на врата
Чернодробена абсцес
Гръбначен епидурален абсцес

Причини или какво може да причини абсцес

Преминаването на бактерии чрез замърсени медицински инструменти (спринцовка, капкомер, и т.н.)

Използването на силно концентрирани препарати за мускулни инжекции

Интензивно развъждане на бактерии, живеещи постоянно в организма, на фона на понижен имунитет

Навлизане на мръсотия в отворена рана или чуждо тяло

Рак на панкреаса

Симптоми на абцес

В зависимост от мястото на абсцес и близостта му до различни вътрешни органи и нерви, може да се проявят различни симптоми. Най-често в кожните лезии се наблюдава намаляване на болката при палпация, зачервяване и подуване на областта на кожата, локално увеличаване на температурата.

Когато абсцесът е вътрешен се появява подуване, втвърдяване и вътрешна болка в определена област на тялото. Също така възможни са прояви на слабост, неразположение, загуба на апетит, треска и главоболие.