БСП против Луковмарш, иска Столична община да го спре

1
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

12
Февруари
2015 09:45

Софийската градска организация на БСП посреща със сериозно безпокойство подготовката и провеждането на 14 февруари 2015 г. на Луковмарш – публична демонстрация, организирана от пронацистки и ксенофобски политически сили, съобщиха столичните социалисти.

„Името на генерал Христо Луков, лидер на Българските национални легиони и нацистката символика, която използват участниците в Луковмарш, са публичната демонстрация на пронацистки и антисемитски възгледи. Прокламирането на политическата роля на генерал Луков е безспорна пропаганда на ретроградна идеология, която дискредитира паметта на милионите жертви на Втората световна война, както на българската антифашистка съпротива, така и на Българската армия в битката срещу нацизма“, припомнят от БСП-София.

„В навечерието на 70-годишнината от победата на Антифашистката коалиция във Втората световна война, провеждането на Луковмарш компрометира българската столица и арогантно провокира всички прогресивномислещи хора с демократични възгледи. Това е поредната недопустима проява на ксенофобия и опит за разделение на българското обществото. Провеждане на Луковмарш е акт на противопоставяне на демократичните ценности на българското общество и е в пълен дисонанс с традиционните за нашия народ уважение, толерантност и търпимост към различията“, обясняват от Софийската градска организация на БСП.

„Ескалацията на прояви на омраза и ксенофобия в Европа и в света са предупреждение към всички нас за максимална бдителност, за активна публична съпротива срещу популяризирането на идеологията на нацизма. Настояваме компетентните органи на Столична община решително да се противопоставят на провеждането на тази ретроградна и недостойна проява, която петни името и създава негативен образ на България. Искрено се надяваме, че провеждането на демонстрация на пронацистки идеи ще бъде решително отхвърлена и от гражданите на София“, казват още от ГС на БСП-София.

Автор: Хаштаг-BG