Отнемат лиценза на одитора на КТБ

2
Добави коментар
mignews
mignews

Прокуратурата иска отнемане на лиценза на KPMG, заради одита на КТБ. Това стана ясно от думите на председателя на Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори Ваня Донева на заседание на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Ваня Донева бе запитана от членове на комисията дали има законова възможност да бъде променено наказанието на KPMG. Тя отвърна, че се е оказало, че има такава правна възможност. „Софийска градска прокуратура чрез нас, като административно наказващ орган, представи в деловодството ни, а ние в Софийски районен съд протест за изменение на наказателните постановления на KPMG. Прокуратурата, стъпвайки на резултатите от разследването, които са посочени в констатациите на доклада счита, че наложената санкция на KPMG – парична глоба, макар и в най-високия допустим размер по закона, е несъотносима към нанесените щети. Прокуратурата е използвала тази правна възможност да протестира и да иска изменение на наказателното постановление. Прокуратурата иска съдът да постанови най-високата санкция – отнемане на лиценза на KPMG“, каза Донева. Тя допълни, че след като има протест за най-висока санкция продължава да се работи по случая.

„Преценила съм, че лицензът на KPMG трябва да бъде отнет, затова съм поставила и това искане на тайно гласуване. От там нататък всеки член и на комисията преценява по съвест как да гласува“, каза тя.

Донева припомни, че след поставянето на КТБ под особен надзор, комисията и се е самосезирала и е бил определен екипът за разследване, който включвал инспектори от комисията и експерт-счетоводител от професионалната организация. Разследващият екип, по думите й, работил много професионално при спазване на всички законови правомощия.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев съобщи, че на сайта на KPMG е записано, че фирмата одитира 13 български банки и много важни за националната сигурност предприятия – като Лукойл и БТК. Той запита как хората да вярват на KPMG за останалите 13 банки след случая с КТБ и какво трябва да се случи повече, за да наложи комисията най-тежкото наказание на KPMG.

Донева му отвърна, че би трябвало санкцията на KPMG да бъде такава, но законът определя начина, по който да става отнемането на лиценза, а имено с тайно гласуване и 4-ма членове от 5-ма да бъдат „за“. „Не можа да се достигне нужното мнозинство, което е по закон. Относно това, че KPMG одитира други банки не искам да се създават съмнения. Важно е едно обстоятелство при това разследване, че има данни за компрометирана независимост от страна на одитора за КТБ, иначе на KPMG от към методика и работни документи, всичко им е много добре разписано, те са първи в света“, каза още Донева.