Суровоядна диета – пътят към здравето и мечтаната фигура

35
Добави коментар
freemp4
freemp4

Суровоядна диета – пътят към здравето и мечтаната фигура

Предимства зеленчуците и плодовете доминират менюто гарантирана загуба на тегло

Недостатъци
времеемко е приготвянето на храната трябва да се спазват много правила

Тип: нискокалорична

Цел: загуба на тегло, подобряване на здравословното състояние

Твърдението: суровата храна е пълна с натурални ензими и питателни съставки, които помагат на тялото да достигне оптимално здраве.

Теорията: суровоядството датира от края на ХІХ век, когато доктор Максимилиан Биршър-Бенър се излекувал от жълтеница, ядейки сурови ябълки. Благодарение на това откритие лекарят започнал серия от експерименти, за да изследва ефекта на суровоядството върху човешкото здраве. За сурова храна се счита тази, която не е готвена, претопляна на котлон или в микровълнова. Освен това не трябва да е продукт на генно инженерство, нито да е пръскана с пестициди и хербициди. За сурова храна се приемат пресните плодове, суровите ядки, горските плодове, зеленчуците, семената и билките в натуралния им вид. Топлинната обработка отнема доста от витамините в храната, както и съставките, които са полезни за засилването на имунната система. Тези, които консумират сурова храна, поемат два пъти по-малко калории от хората, които се хранят с ястия, преминали през топлинна обработка.

Как работи?

Между 75 и 80% от храната, която ядем през деня, са базирани на растителна основа. Повечето последователи на тази диета са вегани, но някои предпочитат да консумират и сурови животински продукти като непастьоризирано мляко и други млечни продукти, сурова риба, понякога и други меса. Кълновете, слънчогледовите семки, лещата, нахут, както и други зърнести култури се ядат сурови. Към тях може да прибавяте зехтин и кокосово масло. Прясно изцеден сок от зеленчуци и билков чай също са на почит.

Ще свалите ли килограми?

Ако спазвате правилата на тази диета, със сигурност ще олекнете видимо.

Съществуват ли рискове за здравето?

Ако ядете повече плодове и зеленчуци и по-малко мазнини и сол, то със сигурност холестеролът и кръвното ви налягане няма да са проблем за вас. Суровоядстовото обаче не е полезно за деца и подрастващи.

Има ли препоръчителни хранителни добавки? Имайки предвид, че не е изключен питателен дефицит при суровоядството, приемането на допълнителни витамини е предимство.

Лесна ли е за спазване?

Тази диета е трудна за спазване, защото суровоядството е смътно понятие, което се разбира от всеки различно. От вас зависи дали ще ядете и готвена храна понякога. В повечето случаи приготвянето на храна в тази диета е наистина пипкава дейност, защото доста често ще ви се налага да прибягвате до блендера и цитрусовата кана, за да си правите фрешове, смути или сосове.

Ситост:

Гладът не би трябвало да е проблем при тази диета. На боба и другите варива, на зеленчуците и някои зърнести храни им трябват повече време да се смелят от стомаха, което означава, че ще усещате ситост по-дълго.

Скъпа ли е?

Органичните храни със сигурност струват повече от „простосмъртните” си събратя.

Подходяща е за

Вегетарианци и вегани, както и за хора, които са алергични към глутен. Храни като ядки, боб и леща са безглутенови.