ДАНС влезе в АЕЦ „Козлодуй“?

2
Добави коментар
mignews
mignews

Установени са разминавания между декларираните доходи и начина на живот на петима висши мениджъри

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е започнала проверка в АЕЦ „Козлодуй“.

Това твърди в утрешния си брой в. „Банкер“. Екипи на специализираното звено проверяват документацията в централата заради установени сериозни разминавания между декларираните доходи и начина на живот, който водят петима висши мениджъри на първа атомна. Проверки са направени и в домовете на заподозрените, като се твърди, че там са намерени големи количества пари в брой.

Изпълнителния директор  Димитър Ангелов отрече информацията да е вярна. Странно защо обаче отговорите на зададените от нас въпроси не са подписани от ръководството на компанията, към което се обърнахме, а от отдел „Връзки с обществеността“.

Акцията е част от започналата ревизия, която тихомълком продължава да тече в сектора. В началото на февруари премиерът Бойко Борисов обяви в парламента, че е разпоредил да се извърши проверка къде какво се случва в енергетиката, на какво се дължат дефицитите и да се разработят мерки, за да няма повече пробиви в системата. Като примери той посочи, че е изпратил директора на НЕК Петър Илиев в прокуратурата да заведе дела, с които да се спре продажбата на ток на неизгодни цени. Тогава Борисов не обясни какво точно има предвид – за какви количества електроенергия става дума, с кои фирми и на какви тарифи държавната НЕК е сключвала сделки за продажба извън ангажиментите й като обществен доставчик. Но в края на миналата година депутатът от БСП Георги Кадиев подаде сигнал, че през септември – ­ноември 2014-а старото ръководство на електрическата компания, начело с Екатерина Истаткова, е сключило договори за износ на около 650 мегавата с български фирми, отправили само търговски запитвания, тоест без обявен конкурс.

„Естествено, питане са отправили само тези фирми, които са информирани от ръководството на НЕК и знаят, че ще получат и са получили договори. Което пък в момента поставя енергийния баланс под голям проблем, защото 600-650 мегавата са половината от износа на България и в тежки месеци може да има недостиг на енергия“, обясни тогава Кадиев.

По тази тема той зададе въпрос и на енергийния министър Теменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол. Кои са фирмите и на какви цени са сключени договорите Петкова не съобщи с мотива, че ставало дума за  търговска тайна, но отбеляза, че извършената проверка в електрическата компания установила притеснителни данни около тези контракти и затова информацията била дадена на прокуратурата. А тя от своя страна в момента извършвала досъдебно производство. Теменужка Петкова каза също,че е разговаряла с предишното ръководство на НЕК за извършените сделки и отговорът му  бил, че правилата на компанията за търговия с ток позволяват подобни сделки и нямало нарушения. Но за да не се повтарят подобни ситуации, НЕК разработвала нови правила.

Вероятно за подобни сделки сега ДАНС проверява и в АЕЦ „Козлодуй“. Атомната централа продава най-евтиния ток в страната и е съвсем логично апетитите към него да са сериозни. А и от години се говори за парите, давани под масата, за спечелване на обществени поръчки по втория начин и за различни скъпи ремонти. Не е за подценяване и това, че през 2011-а беше нападнат един от шефовете в централата – Александър Николов, и дори бе разкъсано едното му ухо. Най-спряганата версия бе, че атаката била заради отказани обществени поръчки. Друга хипотеза допускаше поръчителите да са фирми, недоволни от недопускането им до търговете за ток от „Козлодуй“, продаван на свободния пазар.

Досега ДАНС на няколко пъти е била сезирана за нередности в първа атомна. През 2012-а съпредседателите на парламентарната група на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров изпратиха сигнал до агенцията заради появилата се информация в руски и български медии за доставено некачествено оборудване в централата. Двамата заявиха също така, че очакват антимафиотите да извършат съответните действия за защита на сигурността на един от най-важните стратегически обекти в държавата. По същото време информационната агенция „Росбалт“ съобщи, че следствената служба на Русия разследва мащабни измами при производството на оборудване за ядрени централи в страната и в чужбина, включително и в България. Арестуван бе и директорът по снабдяването на машиностроителния завод „ЗиО-Подолск“ Сергей Шутов. А руската Федерална служба за сигурност оповести, че част от оборудването е било правено от далеч по-евтина от изискваното качество стомана и разликата в цената си поделяли шефовете на редица големи предприятия от руския ядрен отрасъл. При проследяването на пратките е било установено, че някои са доставени в АЕЦ „Козлодуй“. Руснаците изчислиха, че само от четири тръбни дъски (метални агрегати с формата на диск, през който минават тръби) незаконната печалба е възлизала на 39 млн. рубли (тогава около 1 млн. евро). Но у нас така и не се разбра дали някой нещо е разследвал и какво в крайна сметка се е случило.

Сходна бе съдбата и на сигнала, подаден от атомния физик Георги Котев през 2008-а, че в „Козлодуй“ се използва рециклирано ядрено гориво, което не отговаря на необходимите изисквания. Той и инициативният комитет за неговата защита поискаха от ДАНС незабавно спиране на работата на V блок и назначаване на независима двойна експертиза на цялото количество гориво, доставено от руската фирма „ТВЕЛ“  след 2004 година. В сигнала до тогавашния шеф на агенцията Петко Сертов се искаше още отстраняването от заеманите длъжности на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, на изпълнителния директор на АЕЦ-а Иван Генов и на министъра на икономиката Петър Димитров.

Предстои да видим дали сега ще има някакъв резултат от работата на антимафиотите и по-скоро дали той ще бъде обявен публично.