В средата на февруари Сао Пауло диша с ритъма на самбата

1
Добави коментар
wenip
wenip

Карнавалът в Сао Пауло може да се нарече малкият, по-достъпен, обаче не по-малко впечатляващ „брат” на световноизвестния карнавал в Рио де Жанейро. Това е Бразилия, която виждат туристите и която преживяват всяка година местните хора – магическа енергетика, отдаване на танца, страст, която трепти и в последното перце от облеклото на участниците.

Стотици хиляди гости се отправят към Сао Пауло, за да докоснат отблизо до афро бразилската култура. От 1991 г. насам Anhembi Sambadrome (пътят, по който дефилират участниците) е фокус на всички карнавални тържества в многомилионния град.

От една страна, това е истинско спортно състезание, в което се включват отбори от всички школи по самба (escola de samba). Както в гимнастиката, фигурното пързаляне, скоковете във вода и др. спортове, качеството на изпълненията се определя от оценките на съдиите. В карнавалните изпълнения по самба обаче критериите са доста повече, затова и съдиите са много. По подобие на организацията във футбола, състезанието преминава във вертикално организирани лиги, обикновено две. В края на „шампионата” най-слабите изпадат във втората лига, а най-добрите от втората се изкачват към първата.

Тези състави са много по-масови от футболните отбори. На карнавалите в Рио и Сао Пауло при изпълнението на някоя школа по самба се включват няколко хиляди души. А това е само парадната част, защото в подготовката на костюмите, обувките и останалия инвентар помагат още много хора.

Ритъмът на самбата властва над всички по време на карнавала, увличайки участници и публика. За всяко изпълнение обаче към музиката се пише различен текст, който трябва да се изиграе от танцьорите на един дъх и да разкрие идеите, вложени в този текст. Често публиката става свидетел на познавателни спектакли на историческа или екологична тема, понякога пък текстът се посвещава на конкретна ВИП-фигура, която може да се включи като бижу на спектакъла. Страстите са толкова разпалени, че понякога се стига и до улични сблъсъци.

Във висшата лига на Сао Пауло участват 14 училища по самба и всеки спектакъл продължава от 55 до 65 минути. Но всичко това трябва да се види, да се почувства, да грабне душата на зрителите. Което и става, всяка година. Снимки: БГНЕС