Облекчават се процедурите за издаване на туристически визи за руски и украински граждани

8
Добави коментар
bulgariatravel.org
bulgariatravel.org

Облекчават се процедурите за издаване на туристически визи за руски и украински граждани

06.02.2015

Процедурите за издаване на туристически визи за граждани на Руската федерация, Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия ще бъдат облекчени. Да това се споразумяха министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на външните работи Даниел Митов на проведена среща.

С оглед наближаващия активен туристически сезон решението има за цел да насърчи посещенията на граждани от традиционни пазари като Русия и Украйна. Това е и част от мерките за противодействие на негативната тенденция за спад на ранните записвания от тези страни за лято 2015 г. Спадът спрямо същия период на предходната година при руските туристи е с около 3% и близо 8% – при украинските.

Въведените облекчения предвиждат на гражданите, които са използвали в предишни години български визи, да бъдат издавани краткосрочни двукратни или многократни визи с цел организиран туризъм, със срок на валидност до една година,. Собствениците на недвижими имоти от Русия и Украйна и останалите изброени страни също ще могат да се възползват от облекченията. Тези от тях, които не са посещавали нашата страна, ще имат право на краткосрочни двукратни или многократни визи с цел частно посещение със срок на валидност до 1 година, а които са ползвали български визи – със срок на валидност до 3 години.

Малолетните и непълнолетните граждани на посочените държави също ще ползват визови облекчения. Тези от тях, които желаят да посетят България с цел туризъм или организиран младежки лагер (обучение, спорт, културен обмен), ще получат краткосрочни многократни визи с валидност до 5 години. Eдногодишни двукратни или многократни туристически визи ще могат да ползват и лицата с увреждания.

Срокът на валидност на всички издавани визи ще бъде съобразен с валидността на документите за пътуване.

Министерството на външните работи вече е изпратило указания до дипломатическите и консулските представителства за улесняване на процедурата по издаване на туристически визи.