Билката ехинацея

1
Добави коментар
chriss850
chriss850

Ехинацеята е красиво цвете, което може да се види в много дворове и градини, но малцина от нас знаят, че всъщност пурпурното цвете може да се използва като целебна билка.

Привържениците на билколечението я познават като полезно растение, което се прилага успешно при първите симптоми на настинка и грип.

Растението е многогодишно тревисто и произхожда от Северна Америка. Само три от познатите общо девет вида притежават лечебни качества. Затова е добре билката да се закупи от специализиран магазин или дрогерия.

Цветето билка е било добре познато на северноамериканските лечители и шамани, които са го намирали в степните области и са го използвали често в традиционната индианска медицина. След това то добива популярност сред заселниците, а по-късно се разпространява в Европа.

По време на цъфтежа през юли и август красивото растение се обагря с конусовидни розово-пурпурни и бели едри цветове, които наподобяват формата на маргаритки. Във фитотерапията се използват стъблата, цветовете и корените на ехинацеята.

Изследвания на Кралския колеж по медицина на Великобритания показват, че ехинацеята е единствената алтернатива на лекарствата, препоръчвана от лекарите при начални изяви на простудни заболявания. Екстракт от цветето успешно се използва при поява на болки в гърлото и нов възпалителен процес.