Учени „разрешиха” студентите да ползват Уикипедия

4
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Учени „разрешиха” студентите да ползват Уикипедия

16.02.2015 г., 17:20

Използването на онлайн енциклопедията Уикипедия не пречи на студентите и учениците да получават качествени знания. Нещо повече, учебните институции трябва да поощряват възпитаниците си да ползват този източник на информация, твърдят учени от Monash Universiti в Австралия.

Те провели анкета сред 1600 студентr и установили, че седем от всеки 8 души използват редовно Уикипедия за справка. Самите студенти обаче не прибягват до нея със съзнанието, че е основен източник на информация. Като такива ресурси те посочват електронните библиотеки, системите за управление на обучения, използвани за разпространение на учебни материали и специализирани сайтове.

Учащите отбелязват, че Уикипедия им служи главно като източник на базова информация по определена тематика, за да добият най-обща представа по конкретен казус или предмет, който изучават.

Австралийските изследователи са убеoени, че учителите и университетските преподаватели трябва да поощряват студентите си да използват и дори да подобряват съдържанието на Уикипедия, на базата на обогатените си познания, тъй като статиите в нея се създават и редактират от самите потребители.