Чили кон карне – емблематично предложение в испанските ресторанти във Варна и по света

15
Добави коментар
denisperalta
denisperalta

Чили кон карне – емблематично предложение в испанските ресторанти във Варна и по света

Чили кон карне е една от емблемите на мексиканската кухня. Ако погледнем в дълбочина това екзотично предложение от мексиканската кухня, ще открием чудни вкусове, съставки, техники и история. Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ споделя с Вас интересни факти относно произхода на апетитното изкушение.

Мистичният произход на ястието – от „Ресторанти Варна“

Едно вълнуваща мистерия заобикаля историята на чили кон карне. Съществуват препратки към мистичната Дама в синьо – сестра María de Ágreda, която никога не напуснала своята родна страна Испания, но успяла да запознае Новия свят с евангелизма, явявайки се в хипнотични визуализации. Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ отбелязва, че легендата разказва за явяването на Дамата в синьо пред индиански племена, която им разказвала за Господ и ги научила да приготвят магическа червена яхния, която през годините след това започнала да се нарича чили кон карне.

„Супата на Дявола“ и ресторантите на Варна

Испанските свещеници не гледали с добро око на това кулинарно произведение и дори го наричали „супата на Дявола“. Това отричане само засилвало интереса към ястието и през 19-ти век то става едно от най-предпочитаните сред каубои и авантюристи в западните части на САЩ. Екипът на онлайн каталог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че те започнали да приготвят яхнии от телешко месо, подправки и чушки на лагерен огън.

Разновидности на чили кон карне – от „Ресторанти Варна“

Тексаско червено. Истинското тексаско чили кон карне се намира на тънката граница на смилаемостта.  То е силно, пикантно ястие, съдържащо месо, подправки и толкова люти чушки, на колкото е възможно да се устои.

Чили в стил Спрингфилд. Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ отбелязва, че този вид чили се различава значително. Рецептата му включва повече мазнини, много кимион и щедра порция фасул („Предателство!“, казва тексасецът). Синсинати чили. В рязък контраст с „братовчедите“ си, Синсинати чилито е по-близко до италианското Болонезе, отколкото до Тексаското червено. В тази разновидност се използват прекрасни средиземноморски подправки като канела, бахар, карамфил и какао. Най-странното е, че се сервира върху спагети. Традиционно Синсинати чили включва месо, пикантен сос, спагети, лук, червен боб и сирене.

Къде е мястото на чили кон карне в световната кухня?

Чили кон карне е ястие с вълнуваща история, превърнало се в обичана част от кухнята на Испания, Мексико и дори Америка. Това, което впечатлява гастрономите е простотата на съставките в рецептата, комбинацията от подправки, които го превръщат в изкушение с интензивен вкус и техниката на готвене на бавен огън, допринасяща за крехкостта на месото и хармонизирането на продуктите.

А Вие копнеете ли за интензивни вкусови усещания? Насладете им се в ресторантите на Варна!