Рецепти за лечение на грипа | Блог за билките и здравословния живот

12
Добави коментар
magazinbilka
magazinbilka

5 ценни съвети за ефективно лечение на грипа

Когато усетите първите грипни симптоми, реагирайте веднага – и скоро ще почувствате облекчение. Разберете как да действате успешно в случай на че заболеете.

Подходете правилно към профилактика и лечението на грипа – и ще се избавите от заболяването без бързо и ефективно: Ето най-важните правила, които трябва да следвате:
1. Пийте около 2 литра течности на ден
Пиенето компенсира влагата, изгубена поради повишеното изпотяване и допринася за втечняване на храчките. Перфектната напитка: сокове от пресни плодове, билкови (липа, мента, шипкова отвара), чай с лимон. Опитайте тази рецепта: 4 части бяла ружа, по 1 част от бъз, женско биле – корен и резене-плод. 1 супена лъжица лъжица от сместа се залива с 300 мл. вряща вода и се оставя да престои около 30-40 минути.

2. Мляко със салвия (градински чай)
За лечение на грипа или пневмония още при първите им симптоми, пригответе и изпийте следната напитка: в 200 мл. мляко се поставя 1 чаена лъжица градински чай и се изчаква да кипне. Важно: ако заболяването е в разгара си, имате висока температура и треска, мляко е противопоказно! То освен че засилва образуването на слуз, съдържа и протеина казеин, който е трудно смилаем

3. Гаргара
Започнете да си правите гаргара веднага щом усетите дразнене в гърлото. Билките (евкалипт, лайка, градински чай, невен) или смес от сода със сол очистват ефективно патогенната флора от носоглътката. Но те също така изсушават и лигавицата. Можете да избегнете това с помощта на топено масло (може да се смеси в равни части с мед), което затопля и успокоява възпалените лигавици.

4. Затоплящи процедури
Инхалации, затопляна на краката в гореща вода и компреси с ракия са противопоказани при висока температура! Въпреки това, те ще ви помогнат в ранните етапи на грипа (ако това се дължи на настинка) и в контрола на остатъчни ефекти.

5. Хранене
Ако нямате апетит, не се тъпчете насила. Когато грипът започне да отстъпва, тялото се нуждае от силна храна. Най-доброто в случая са богатите на витамини и енергия храни като овесена каша, зеленчукови супи и бульони, зеленчуци на пара, риба и крехко месо без мазнини.

Comments