При Яна: Лека трипластова торта без печене

2
Добави коментар
yana.imreorova
yana.imreorova

Една тортичка, която се роди в един забързан ден, в очакване на гости, приготовления от сега за след малко и т.н. Фурната ми беше нужна за приготвяне на основното ястие, към което щях да добавя и свежа салата, а за десерт… изобщо нямах нито време за пазаруване, нито идея какъв ще е, само знаех, че трябва да е без печене.
Ето какво сътворих със следните продукти:

2 пакета кръгли бисквити „Роден край“ от тези без дупка
125 г масло
10 фурми
3 с.л. какао
1 банан
1 портокал
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. кашу
2 големи заквасени сметани
125 г извара

За украсата
настърган шоколад или какао на прах, по избор

В блендер се слагат бисквитите и се смилат на брашно. Прибавя се размекнатото масло и сместа се обърква. Сместа се разделя на две. От тези две части ще направим два блата в различен цвят, които ще са основата на тортата.

За тъмния блат
Измиваме фурмите, махаме костилките и ги пасираме. Добавяме към бисквитената смес заедно с какаото и ситно смлени орехи. Според това колко сте какао-шоколадово пристрастени можете да промените дозата на какаото по свой вкус, да го замените с рожков, който прекрасно се съчетава с вкуса на фурмите или да го пропуснете. Така приготвена сместа не се нуждае от допълнително подслаждане.

За светлия блат
Пасирате един портокал, като 1/4 от него можете да нарежете на малки парченца, за да се усещат вътре в блата. Намачкайте един банан или го пасирайте до пълна гладкост. Смесете с втората част от бисквитената смес, добавете и натрошеното или ситно смляно кашу. Този блат се получава доста сочен, лек и приятно сладък. Портокалът не придава кисел вкус, а само приятно напоява сместа.

За белия крем
Смесете двете заквасени сметани с изварата и разбъркайте, но НЕ с миксер, докато се смесят добре. Можете да замените изварата с крема сирене, но в крема сиренето обикновено има сол и това ще прецака десерта, освен ако не сте любители на солено-сладките торти 😉

Сглобяване на тортата
Използвах форма за торта със свалящи се стени с размер 26 см. Първо наредих тъмния блат, притиснах добре и оставих в хладилника, докато приготвям втория блат. След като приготвих и втория блат го добавих веднага, загладих и върнах в хладилника, докато приготвя и сметаните с изварата. Сложих и белия крем и върнах обратно в хладилника да отлежава.
До сервирането на десерта оставаха точно 4 часа и това беше достатъчно време, за да се смесят вкусовете. Днес успях да снимам едно последно останало парченце и бих казала, че вкусът й сега е много по-приятен дори. Тоест можете да си я приготвите доста предварително, ако планирате някакво събитие и ви е нужен лек и не натрапчиво сладък десерт.

Bon appétit  😉