Борисов: Ако не гласуват нов дълг, друг да намери парите още днес

3
Добави коментар
tedy79
tedy79

/КРОСС/Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако парламентът не приеме предложението за нов външен дълг от 16 милиарда лева, е готов да даде възможност на други за предложения от къде да вземе 6 милиарда до края на годината. „Понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност и то още днес“, каза Борисов преди редовното заседание на Министерски съвет.

Думите му бяха разчетени и като намек за оставка.

„Популизмът има измерения до едно време, оттам нататък са плащания“, каза министър-председателят.

Обсъждането на заема беше включено в дневния ред на днешното заседание на Народното събрание. Очаква се в парламента да отиде и премиерът. Междувременно стана ясно, че за обсъждането на темата в пленарната зала ще присъства и министърът на финансите Владислав Горанов. Очаква се преди това той да се срещне с представители на всички парламентарни групи, за да се опита да ги убеди, че заемът е необходим за държавата.

За да обясни, че парите са нужни, лидерът на ГЕРБ заяви още: „Фандъкова открива Северната тангента на София в 1 часа. 8 декември най-късно трябва да е готова тангентата. За студентския празник да пътуват по тангентата тази година“.

Споровете по горещата тема започнаха още в началото на работния ден на депутатите, когато те решаваха дали точката за вземане на нов заем от 16 милиарда лева изобщо да бъде включена в дневния ред. Мнозинството гласува обсъждането за дълга да бъде преместено от точка втора на точка пета в дневния ред. Така се провалиха плановете на БСП, които организират в 11 часа протест пред парламента. С промяната обаче дебатите ще започнат най-рано в 12 часа, а може дори да бъдат отложени за утре.

Договорите, които народното събрание трябва да ратифицира, са подписан от правителството на 6 февруари. Документите са три: договор за дилърство (между България и четирите банки Ситигруп, HSBC, Сосиете Женерал и Уникредит), договор за агентство (между България и Ситибанк, клон Лондон,) и акт за поемане на задължения от Република България.

Мая Манолова от БСП поиска от точката да отпаднат договорите за дилърство и агентство, защото те не подлежат на ратификация, но председателката на НС Цецка Цачева я уведоми, че това може да стане при разискването и гласуването на проектозакона.

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.