многоЦВЕТЕН :: Руски лама за годината на Овцата

1
Добави коментар
stami
stami

На 18 февруари целия будистки свят посреща празника Сагаалха. Началото на 2015 г, която е година на Овцата според източния календар няма да бъде лесна. Овцата задължително ще убоде в началото на годината, споделя доктора по философия в Будисткия университет, Геше Д. Дашибалданов. Той препоръчва всеки да се занимава със своята работа и да се придържа към по-спокоен начин на живот.

Дъмбръл – лама, каква ще бъде годината, която настъпва?

Настъпва годината на Синята дървена Овца. В преддверието й е много важно с благодарност да се изпрати годината на Коня, която за всички бе година на сериозни изпитания и реализация на важни социално значими дела. Както се очакваше, началото и края на годината на Коня бяха трудни. Началото на Новата година също ще бъде тежко, но постепенно всичко ще се успокои, ще улегне.

Много са в смут – има криза, безработица, нестабилност… Какво трябва да направят хората за да преживеят по-лесно през настъпващата година?

Да се заемат с работа, да правят това, което умеят. Ако в годината на Коня беше нужно да водиш максимално активен живот, да рискуваш, много да пътуваш, да се залавяш с всякакви проекти, то в годината на Овцата са необходими други решения.

Овцата не обича да бяга, тя не е войнствена. Необходимо е само да вършиш работата си, да се придържаш към по-спокоен ритъм на дейност, по-основателен подход към всичко.

От какво страдат хората в кризисен период? От това, че излишно се суетят, създавайки за себе си още повече проблеми и неуредици. Какво наблюдавахме, когато настъпи кризата? Хората изпаднаха в крайности, побягнаха, засуетиха се. В подобни ситуации не трябва да се поддаваш на паника. Суетейки се, човек греши в постъпките си. Затова е много важно да се стараем по-малко да се суетим – няма да има грешки и ще съумеете да избегнете лошото в своя живот.

Не бива също така да се очаква нещо от „горе“. Това е съвършенно неправилна жизнена позиция. Не трябва да стоиш и чакаш депутатите, чиновниците да направят нещо за теб. Винаги трябва да разчиташ на своите сили. Помощ е необходима, но не бива да се стои с отпуснати ръце, очаквайки нещо. Обикновено хората са склонни да обвиняват за всичко обкръжаващите, но не и себе си. Не бива. Вземете всичко в свои ръце. Защо депутата е длъжен да те защити? А ти сам? Какво си направил за подобрение на живота на обществото? Всичко зависи от самите нас. Това е най-вярната нагласа.

Според някой мнения на този ден не бива да се консумират определени храни….

Това са крайности. Не бива да се стига до това. По-важно е с какви мисли посрещате Новата година. Да се спазват обичаите и традициите на народа, да се уважат старите, да сеподари ласка на дете.

Дъмбръл – лама, какво е Вашето пожелание към читателите?

Съхранете спокойствие на ума. Не се поддавайте на паника, занимавайте се със своята работа. Живейте според възможностите си. Носете мир, доброта и любов.