Прекалено възрастни за зъбни импланти?

10
Добави коментар
dentaprime
dentaprime

 

Именно при по-възрастните хора зъбните импланти могат значително да повишат качеството на живот

В ежедневната ни работа отново и отново биваме конфронтирани с въпроса „Твърде стар ли съм за импланти?”.
Предразсъдъците и недостатъчната информираност предизвикват несигурност най-вече у възрастните пациенти и техните близки. Много от тях се страхуват, че зъбните импланти няма да се интегрират в костта или че поради напредналата възраст поставената върху тях конструкция няма да има оптимална стабилност.

Практиката обаче опровергава тези опасения: именно в напреднала възраст имплантите могат да върнат значителна част от качеството на живот. Например: ако пациентът от години носи тотална протеза или челюстта е напълно обеззъбена. И в двата случая челюстната кост не се натоварва оптимално. За организма това е сигнал, че натоварването на челюстната кост не е необходимо да бъде в нормалните граници, вследствие на което започва стопяване на костта. Резултатът от това е разместване на тоталната протеза и загуба на стабилност, тъй като тя вече няма необходимата опора.

С импланти зъбната конструкция е стабилно фиксирана към челюстта и дъвкателното натоварване се разпределя равномерно върху костта – по същия начин, както това става при наличие на естествени зъбни корени. Така конструкцията не се мести и пациентът, който я носи, може здраво да захапва. Дори стек и ябълки не са проблем.

В тази връзка не са за подценяване и социалните предимства. Често се случва пациенти с тотална протеза, която се задържа върху челюстта посредством създадения между нея и небцето вакуум, да не се осмеляват да се усмихват широко. Те се страхуват, че протезата ще се отдели и дори ще падне. Неприятно усещане, което отпада, когато се постави конструкция върху зъбни импланти. Тя приляга съвсем точно и има редица естетични предимства.
Зъботехникът изготвя конструкция в желания цвят и усмивката Ви отново засиява. Това от своя страна повишава Вашата увереност и самочувствие при контакт с други хора – нещо, което в повечето случаи не се постига чрез тоталните протези.

При поставянето на зъбни импланти няма възрастови ограничения. Всяка възраст носи своите предизвикателства за зъболекаря, имплантолога и зъботехника. С правилна диагностика, подходящи материали и опитни специалисти имплантите всъщност са еднакво подходящи както за 90-, така и за 30-годишни пациенти.
Единствено ограничение представляват определени здравословни фактори, от които обаче само малка част е обусловена от напредване на възрастта.

Имате ли вече опит с зъбни импланти, поставени в напреднала възраст? Или се интересувате от подобно зъболечение? Дайте ни възможност да споделим с Вас своето мнение по въпроса, като оставите своя коментар в предназначеното за целта поле.

Фотография: Fotolia, © Darren Baker, #23907336