Как да изглеждаме по-умни, отколкото сме

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Да си умен, е важно в съвременния свят, но още по-важно е да изглеждаш по-умен, отколкото си. И за това си има механизъм. Следвайте поне някои от изброените по-долу съвети и ще откриете разликата в това как хората гледат на вас. Сравнението ще е във ваша полза. Ходете със скоростта на хората около вас Учени от университета в Бостън са установили, че ако човек върви по тротоара по-бързо или по-бавно от основната маса, хората го смятат за глупак. И дори да ви се струва, че на хората не им пука, следвайте това правило и в коридорите на вашия офис, и в залата, където върви конференция, на която ще трябва да се изкажете.

Махнете от социалните мрежи фотосите, на които държите бира в ръка Няма нищо лошо да се събирате с приятели, да пиете по халба бира и да си прекарвате добре времето. Въпреки това едно научно изследване, проведено от учени от университета в Мичиган, показва, че когато човек държи в ръка халба бира, той автоматично се струва на околните по-глупав. Затова махнете от социалните мрежи подобни фотографии. И никога не водете важни разговори с бира в ръка. Има го и обратният съвет обаче – ако някой подходи към вас с чаша бира, не е задължително той да е тъп.

Носете очила с дебели рамки Учени от университета във Виена доказват нещо, което знаем от ученическите години. Колкото по-дебели са рамките на очилата, толкова по-умен е техният притежател. Интересното е, че дебелината на очилата е обратно пропорционална на това доколко притежателят им се харесва на околните. С други думи, с дебели очила ще ви смятат за умен и некрасив. Ако е нужно да станете красиви обаче, е достатъчно да свалите очилата. Пишете по-просто Принстънският университет провежда изследване сред собствените професори, учени и студенти и изяснява нещо интересно: колкото е по-сложна структурата на изреченията и колкото са по-сложни думите, които използвате при писането на текст, толкова по-прост ще изглеждате на онзи, който чете писмото ви. Така че не се пренапрягайте. Колкото по-просто е написано, толкова по-умен ще изглеждате, дори вие и адресата ви да имате университетска степен.

Рисувайте графики Учени от Корнуелския университет изясняват, че по време на всяка презентация е задължително да се използват графики и схеми. Дори те да са абсолютно ненужни във вашия конкретен случай, просто рисувайте. Колкото и глупава и повърхностна да е презентацията, наличието на две графики или схеми в нея увеличават доверието на аудиторията във вас с 15 %. Т.е. колкото повече графики, толкова по-умен ще изглеждате на слушателите и е по-голяма вероятността да ви повярват.

Гледайте в очите Проф. Нора Мърфи доказва, че когато гледате събеседника в очите, автоматически изглеждате в неговите очи по-умен. В процеса на нейното изследване на участниците съобщавали различни факти, като някои от тях гледали в очите, а други – не. Станало ясно, че фактите „очи в очи“ хората възприемат с по-голямо доверие, а онзи, който ги съобщава, смятат за по-развит интелектуално.

Размахвайте ръце Всяка проява на експресия по време на разговора хората автоматично смятат за проява на ум. Струва им се, че страстта, с която разговарят с тях, е свързана с ценността на информацията. Колкото по-ценна е информацията, толкова по-страстно човек се опитва да я представи. И което е интересно – колкото по-страстен е човек при общуването, толкова по-умен той изглежда в очите на събеседника. Така че не се притеснявайте да размахвате ръце и дори да повишавате глас.

Запомняйте ненужни факти Събеседник, който е в състояние да вмъкне в разговора несвързани с темата на беседата факти, изглежда по-умен. Ако например разговорът се върти около качеството на питейната вода, а вие между другото разкажете, че белите мечки се опитват въобще да не пият вода, за да не се преохладят, всички ще решат, че сте умен.

Отслабнете Изследване, проведено от американския психиатър П.Дж.Кларк, доказва, че околните смятат дебелите хора за по-глупави от себе си. Въпреки че телесната маса няма нищо общо с интелекта и историята познава много необичайно умни хора, които са дебели, колкото по-дебел е човек, толкова по-глупав изглежда. Това е съвършено ирационално, но е факт. Ако искате да ви вземат за умен, ходете във фитнеса.