5 факта за глутена, които може би не знаете

5
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

В световен мащаб съществува огромна ответна реакция срещу глутена. Проучвания посочват, че около 30% от американците споделят, че се опитват да премахнат глутена от храненето си. Ако сте от тези, които избягват консумацията на веществото, поради страх от целиакия, непременно трябва да прочетете следните 5 факта за глутена.

1. Глутенът не е единственият причинител на целиакия

Проучване на Колумбийския университет заключава, че пшеничните протеини, освен глутена, също предизвикват проблематичните симптоми, характерни за целиакия. Докато глутенът е първичен тип протеин в пшеницата, значителен брой изследвания на болни от целиакия, сочат, че пациентите имат имунна реакция към други 5 групи безглутенови протеини.

2. Безглутеновите етикети са стандартизирани

До сега терминът „безглутеинов” не е регулиран или определен от американската администрация по храните и лекарствата. Но уповаващи се на правило, създадено през Август 2014, производителите могат да използват термина само при продукти, които съдържат по-малко от 20 частици на милион глутен. С други думи, безглутеновите етикети са стандартизирани, но това не означава, че продуктът не съдържа глутен на 100%.

3. Безглутеновата бърза закуска може да не е безопасна за хора с целиакия

Вериги като “Pizza Hut” и “Domino” започнаха да предлагат безглутенова „кора”, но тъй като обикновените пици се приготвят в същите кухни, както и тези с глутен, не може да се твърди, че е безопасно за хора с целиакия. Този риск съществува за много други хранителни вериги, които предлагат в менюто си безглутеинови продукти.

4. Безглутеиновите джънк-фууд (junk foods) са навсякъде

Докато терминът „безглутеинов” се превръща в синоним на здравословен, съществуват дузини нездравословни безглутенови храни. По време на разходка по магазините, като клиент, може да се забележат много продукти, маркирани като безглутенови, включително бисквитки, пица, сирене, сладоледени сандвичи, бира и чипс. Докато някои от тези храни се препоръчват за болни от целиакия (които най-накрая могат да си позволят консумация на храни, които са избягвали), те със сигурност не са в основата на по-богата на здравословни вещества храна.

5. Хранителните сензори са в процес на разработка

Докато целиакията и глутеновата чувствителност не са същите като хранителните алергии, нова технология, проектирана за тестване на храни за алергени, ще включва и засичане на глутен. TechCrunch информира, че се разработва сензорно устройство, което да изисква прибор за еднократна употреба, който да се поставя в храната за тестване за рискови съставки и потребителите ще могат да споделят резултатите си чрез приложение. Въпреки това, все още не е сигурно, че устройството ще работи за всяка храна.

Източник: apteka-optima.com