Крие ли се Максим Генчев зад образа на Левски?

2
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Режисьорът на „Дякон Левски“ реагира гневно на критиките към филма

Максим Генчев избухна грубо срещу критиците си в пряк тв ефир. Актьорът, който е режисьор и сценарист на „Дякон Левски“, се включи в сутрешните тв блокове на живо от Плевен, където филмът се прожектира в рамките на национално турне.

В студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия присъстваше родственицата на Апостола – Христина Богданова, която беше сред първите, разкритикували биографичната драма.

„Мисля, че днес трябва да стоим прави, не да се занимаваме с филми. Днес преди 142 години е обесен най-великият, свят българин и не е почтено да се занимаваме с филми, с клюки, с кой к’во мислил, на кой не му било угодено и кой бил еди-кой си, че и аз кой съм бил… Това за мен е гавра с паметта на Апостола…

Кои са тези мнозина, които смятат, че филмът е гавра?

Които потриваха ръчички, когато го бесиха преди 142 години, или тези, които сега вият като гарвани за този филм?“, попита гневно Максим Генчев.

Според него Богданова трябва да гледа филма повторно, за да го научи и да влезе в тъканта му…

„Не мога да покажа Левски как си говори с разни паши – той е воювал с тях. Не мога да го покажа как се прави на монахиня в църква и обслужва турците с кафе. Такъв Левски аз не познавам! Моят Левски е герой и такъв го вижда зрителят“, заяви емоционално режисьорът и заключи: „Вдигнах 200 кръвно! Не ви е срам!“. 

Генчев реагира много бурно и на въпрос за друга отрицателна рецензия – от блогъра Марин Трошанов. „Да дойде тук, в провинцията, да види

истинските зрители на „Левски“ – седят като в църква

Седят хората и след това се просълзяват… защото българският герой е окачен на бесило! И никой не му пука за тая работа! Ще се занимаваме с реклами, с телевизии, с изказвания, с клюки! Това е икона и не ви е срам, че правите интересните си жълти предавания за сметка на едно страдание, на цял един народ!“.

С 200 кръвно съм в момента, не ви е срам, заключи режисьорът и напомни, че снощи във Велико Търново филмът му е бил гледан на крака от 1200 души.

Дали всъщност Максим Генчев не смята, че с избора на тема и главен персонаж за поредния си режисьорски опит си е купил индулгенция за евентуален творчески провал? И дали ругатнята в устата на героя му не е всъщност собствената реакция на режисьора срещу критиките?

Той самият обяснява грубия език на най-великия българин така: „Левски псува турчин, който казва, че трябва да го изядат чакалите.

В псувнята има оплодителен, а не унищожителен заряд

Той е жив човек, обикновен, от плът и кръв – защо да не си позволява да попържа? В записките на Христо Големия, които съм ползвал, речникът е безумно простоват, народен, без никакви прилагателни. Борави се със стотина думи, в които има и много псувни… Който гледа филма, ще бъде готов не само да псува, но и да се бие“, категоричен е Генчев в интервю пред в. „Стандарт“.

„Дреме ми, че не са ми харесали филма. Народът го харесва, хората го гледат, всичко е шест. Какво има повече?“, коментира той и при включването си в „Тази сутрин“ по Би Ти Ви, където качествата на „Дякон Левски“ дискутираха историк, сценарист и актьорът Ники Сотиров, изпълнил ролята на масона барон Бонър.

Виж още: Актьорите, които бяха Васил Левски