Красимир Янков: Бойко Борисов трябва да си подаде оставката

1
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

20
Февруари
2015 10:15

„Скандално е това, което става ясно от изявлението на зам.-председателя на Бюджетната комисия в парламента Дияна Йорданова – как са избрали четирите банки за новия дълг на България. В тази афера за 16 милиарда лева не просто трябва да е вплетена заплахата за оставка на Бойко Борисов, а той трябва да подаде оставка“, заяви народният представител от „БСП лява България“ Красимир Янков пред Bulgaria On Air.

Припомняме, че Хаштаг-BG първи постави въпроса за избора на 4-те банки, които ще „помагат“ при изтеглянето на заема от 16 млрд. лв. Повече за нашето разследване и притеснителните данни за тези банки може да видите тук.

Янков бе категоричен, че премиерът Борисов трябва да подаде оставка заради желанието на управляващите Народното събрание да ратифицира подписани договори – за дилърство, за агенство и акт за приемане на задължения от страна на Република България.

„По какъв начин са избрани тези четири банки – това трябва да стане достояние на всички български граждани. Ще предложа на колегите си парламентът да сформира една временна анкетна комисия, която да разгледа целия документооборот между правителството и въпросните четири банки. Включително да бъде достояние на тази комисия и чрез нея – на българското общество, кореспонденцията между банките и правителството, в това число и министъра на финансите. Най-вероятно има и разходи, които са направени. Подписани са и договори. За тези разходи трябва да е ясно кой ги е разрешил“, каза социалистът.

По думите на Янков документите, предоставени на Народното събрание, са на бланки на консултантска компания, която не работи без заплащане. „Изразходен е един публичен ресурс, а начина, по който е направено това е скандален. Скандално е как е направен избора на банките“, заяви нКрасимир Янков.

Автор: Хаштаг-BG