Защо дамите предпочитат вечерни рокли?

3
Добави коментар
rikikaka8
rikikaka8

В днешни дни вечерните рокли са предпочитани от дамите за официални случаи, като коктейли, вечери и други. Обикновено те са семпли и изчистени. Най-често с дължина малко над коляното, те са предпочитани за различни случаи. С непрекъснато обновяващи се кройки и цветове, вечерните рокли са претърпели дълго развитие за да достигнат това, което са днес.

През 16-ти век започва развитието на вечерните рокли като такива. Предимно изработвани от фина вълна, която била по-евтина тогава, вечерните рокли били носени от богатите жени в тогавашното общество. Не рядко те успявали да си позволят и памучни и копринени рокли. Те били скъпи и само най-заможните можели да се похвалят с такива. Не рядко се втъкавали и златни или сребърни нишки в роклите за най-богатите дами. Тогава вечерната рокля се изработвала от две части, корсет и долна част, която била изработена от китови кости или дърво и съставяла рамка, върху която се поставял плата. Оцветявали роклите с различни цветове. Самите вечерни рокли имали копчета, но те били за украса. Обикновено роклите се закопчавали с връзки или карфици.

Тази мода с различни промени се запазва до към 19-ти век когато се появяват вечерните рокли с пухкави ръкави и кринолините. Използвали се и корсети, най-често под роклите, защото тогава било модерно жената да има тънък кръст.

До началото на 20ти век, вечерните рокли били дълги и в повечето случаи неудобни поради различни приспособления, които им придавали обем в долната част под кръста. Това се променя и роклята става по проста и удобна за жената. Скъпите материи продължават да се използват, като коприната, тафтата, кадифето и други, и те съставляват голяма част материалите, които се ползват за изработка на вечерни рокли в днешни дни. Множеството дизайнери на дрехи, успяват непрекъснато да изненадат дамите с все по-красиви вечерни рокли. Обикновено модните тенденции на този тип дрехи се диктуват от различните актриси и певици. Те са едни от големите клиенти на модните дизайнери.