„Бърдмен“ с „Оскар“ за филм на годината

5
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Филмът на Алехандро Гонзалес Иняриту беше предпочетен пред другия фаворит от сезона на наградите – „Юношество“

Кой му даде зелена карта на този кучи син, запита шеговито от сцената на „Долби тиътър“ Шон Пен, преди да обяви лауреата на „Оскар“ за филм на годината – „Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството“.

Мексиканецът Алехандро Гонзалес Иняриту, номиниран досега само за „Вавилон“ (2006), беше отличен с още две статуетки – за режисурата и оригиналния сценарий на филма, написан заедно с трима съавтори, а четвъртото отличие бе за операторското майсторство на Емануел Любецки, миналогодишен
лауреат с „Гравитация“. 

Иняриту вече работи по следващия си филм – The Revenant, по действителен случай, където Леонардо ДиКаприо играе трапера Хю Глас, оцелял в дивата пустош сред враждебна среда, свирепа зима и войнствени
индианци, за да поеме път към отмъщение.

Ден
по-рано екипът на „Бърдмен“ триумфира и на наградите за независимо кино „Индипендънт
спирит“, побеждавайки другия фаворит за „Оскарите“ – „Юношество“, в категориите за най-добър филм, операторско майсторство и главен актьор – Майкъл Кийтън.

Завърналият се в голямото кино първи Батман обаче отстъпи „Оскар“-а за водеща мъжка роля на Еди Редмейн (Стивън Хокинг в „Теорията на всичко“), който посвети наградата на хората, страдащи от тежки заболявания.

Никаква интрига нямаше и в останалите актьорски категории. При дамите статуетките прибраха Патриша Аркет, с поддържаща женска роля в „Юношество“ и пламенен призив за равноправие между половете в Холивуд, и Джулиан Мур, с главна женска роля във „Все още Алис“, която посвети статуетката на хората с Алцхаймер, каквато е и героинята й.

Фотогалерия: Оскар 2015 – роклите на червения килим

„Грандхотел Будапеща“, който заедно с „Бърдмен“ имаше най-много номинации – девет, спечели също в четири категории: за костюми, сценография, грим и прически и композитора Александър Депла, конкуриращ сам себе си с оригиналната музика и в „Игра на кодове“.

„Камшичен удар“ прибра три награди – за звук, монтаж и поддържаща мъжка роля (Дж.К.Симънс).

За визуални ефекти американската киноакадемия награди екипа на „Интерстелар“, отличен и за предишния филм на Кристофър Нолан, „Генезис“.

При чуждоезичните заглавия победата бе за европейския филм на годината „Ида“ на Павел Павликовски, „сразил“ руския „Левиатан“ на Андрей Звягинцев.

Режисьорът на „Ида“ (четвъртият от ляво на дясно) позира между двете главни актриси и с останалите от екипа на филма при минаването по червения килим преди церемонията в „Долби тиътър“

„Игра на кодове“ донесе награда за адаптиран сценарий на Греъм Мур, пренесъл на екрана книгата на Андрю Ходжис Alan Turing: The Enigma.

Когато бях на 16 години се опитах да се самоубия, защото се чувствах
различен, призна лауреатът и припомни, че Алън Тюринг – получил
осъдителна присъда заради своя хомосексуализъм и сложил край на живота
си на 41-годишна възраст, – никога не е имал шанса да се качи на такава сцена.

При късометражките победиха два филма, които засягат темата за самоубийствата – документалният Crisis Hotline: Veterans Press 1 (Кризисна телефонна линия: Ако сте ветеран от войните, натиснете 1) и игралният The Phone Call (Обаждането) със Сали Хокинс и гласа на Джим Броудбент.

Актрисата, която наскоро гледахме в „Мечето Падингтън“, участвала без хонорар и създателите на филма благодариха на всички доброволци, които работят без пари в кризисни центрове по света.

Най-добрият документален филм, както и на наградите БАФТА, стана „Гражданинът четири“, посветен на Едуард Сноудън.

При анимациите благодарности към шефа на „Дисни“ Джон Ласитър изказаха
наградените за късометражната Feast и пълнометражната „Героичната
шесторка“.

„Американски снайперист“ на Клинт Ийстуд, донесъл трета поредна актьорска номинация на Брадли Купър, заслужи награда в категорията за звуков монтаж.

Предишната победителка Идина Менцел, в компанията на объркалия името й миналата година Джон Траволта, връчи статуетката за песен от филм на Лони Лин (рапъра Комън) и Джон Стивънс (истинското име на Джон Леджънд) за Glory – единствената номинация на „Селма“.