Мамо, искам коте или как да разберем готови ли сме за домашен любимец

1
Добави коментар
wenip
wenip

Почти всички деца искат от родителите си да им вземат домашен любимец – кученце, коте или папагалче. Желанието на детето е важно, но помислете предварително дали вие и детето ви сте готови за това.

На коя възраст – какъв любимец?

Зависи от възрастта на детето. Не върви на 2-годишно дребосъче да вземете голям домашен приятел. То няма как да се грижи за него, а ако това е голям пес, може даже да се уплаши. Но когато поотрасне, можете да се замислите за домашно другарче. 3-5 години. На тази възраст може да вземете домашен любимец, но имайте предвид, че ще трябва вие да се грижите за него. Подходящи са рибки, птички или зайче, с уговорката, че ще имат всички необходими ваксини. Покажете отначало животинката на детето, разкажете какъв му е характерът, с какво се храни, какво обича да прави. И имайте наум, че рожбата ви от любопитство може да извади рибката от аквариума или да дръпне опашката на котката. За да няма инциденти, обяснявайте всичко, което детето ви пита. С времето у него ще се изгради чувство за отговорност. 6-9 години. На тази възраст спокойно можете да доверите на детето си грижата за животното. Това могат да са няколко задачки – например хранене, измиване на купичката за храна, разресване на козината, ако е необходимо. Нека детето прави всичко това в присъствието на някой от родителите. Подходящи за тази възраст са птици, рибки, хамстери и дори кучета. 9 години и нагоре. Децата вече са относително самостоятелни, те разбират, че животното не е играчка и за него трябва да се грижим пълноценно. Спокойно можете да вземете домашен любимец, но след като се разберете, че отговорността за отглеждането му няма да остане само ваша.

Питомец в съответствие с темперамента на детето Когато избирате животно за вкъщи, непременно се съобразете с темперамента на своето дете. Ето какво подсказва опитът на специалистите Холерикът Хиперактивните деца ще се зарадват на куче. Най-добре е да вземете кученце от не много голяма порода, така че детето да може само да го разхожда. Например, това може да е бултериер, шпаньол, болонка или мопс. Добър вариант са кучетата, които могат да помогнат във възпитанието на децата – лабрадор или коли. Флегматикът На спокойните тихи деца може да купите малък гризач, канарче или папагал. Кучетата и котенцата са идеални питомци за малкия флегматик. Ако искате да го извадите от прекомерното спокойствие, купете му мопс или шпаньол. Тези кучета могат да размърдат всеки с желанието си да получат внимание. Меланхоликът Децата, склонни да изпадат в лошо настроение, се чувстват добре с риби и котки. Смята се, че тези питомци действат успокояващо и нормализират работата на нервната система. Сангвиникът Веселите и подвижни деца се радват на всяка животинка. Най-много им подхождат папагалчетата, хамстерчета, кучета и котки.

Преди да вземем питомец Решението за покупка на домашен любимец трябва да вземе цялото семейство – ако някой е категорично против, присъствието на животно у дома няма да донесе радост. Изберете вида и породата, пола и възрастта. Предварително се убедете, че никой от семейството няма алергия. Вземете предвид предпочитанията на всички, включително и на децата. На общ семеен съвет трябва да разпределите задачите по животното, за да нямате ядове, когато вече е дошло у вас. Домашният любимец става част от вашето семейство, със своите особености, грижи, нужди в храненето, движението, начина на отглеждане. Съответно имайте предвид и своите физически и финансови възможности. Избирайки възрастта на любимеца, помнете, че малките зверчета са много мили и децата веднага ще поискат да се занимават с тях. За сметка на това възрастните животни искат по-малко грижи. Специалистите съветват отрано да си потърсите добър ветеринар, за да можете да проверите здравето на животното веднага след като го купите. Така ще бъдете спокойни, че и при заболяване има към кого да се обърнете.

Поставете условия В периода на избор на питомец смело поставете условия на детето си. При такъв сериозен подход то ще осъзнае своята отговорност и ще се подготви да я изпълнява. Например се уточнете, че няколко месеца преди покупката детето ще си оправя леглото и вечер ще си прибира играчките, ще помага на мама в почистването или нещо друго. Полезно е също заедно с малчугана да прочетете повече за навиците и характера на избрания любимец, а после да организирате малък семеен изпит или презентация, на която чедото да разкаже какво е научило на бъдещия домашен любимец. Ако децата не изпълняват обещанията си, може би е по-добре да изчакате с покупката. И винаги имайте предвид, че като родители ще ви се наложи да поемете част от ангажиментите за животното. Дори детето да твърди, че ще направи всичко само – опитът показва, че това става много рядко.

Накрая един приятелски съвет – претеглете внимателно всички за и против, за да си изясните имате ли възможност, време и пари да отглеждате животно у дома.