Обсъждат цялостна промяна на медицинските грижи

6
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе днес първата си среща за 2015 г. Основната точка, която държавата, работодатели и синдикати ще обсъждат, е предложението на здравния министър Петър Москов за цялостна промяна на принципа за получаване на медицински грижи.

Реформата предвижда промени при осигуряването на децата, учениците и студентите, нови правила при контрола на добрата медицинска практика и централизирано договаряне на отстъпки за лекарствата.

Проектът предвижда още медицинските услуги, които ще може да ползваме като здравноосигурени, да бъдат разделени на основен и допълнителен пакет. Така се дава възможност допълнителният пакет да се осигурява и чрез доброволно здравно осигуряване.

Българите, които не плащат данък здраве, ще имат право единствено на спешна помощ. Ако искат да възстановят здравните си права, ще трябва да платят всички дължими вноски, а не както е в момента само 3 години назад.

На днешната среща на Тристранката работодателите ще настояват да се обсъди и поемането на 16 млрд. дълг. Според тях има още много неизяснени въпроси около дълга. Работодателите припомнят, че темата е пряко свързана с доходите и жизненото равнище, като има и много неясноти около проектозакона.