От постите може да напълнеете жестоко

2
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Оказа се, че независимо дали търпите лишения по религиозни причини, или за да смъкнете килограми, ако го правите не както трябва, не само няма да свалите нищо, но и ще натрупате излишни кила

Храната по време на 7-седмичния пост не бива да е еднообразна, информира „Всеки ден“. 

Ако ядете само хляб, картофи и маслини, има много голяма вероятност да напълнеете, предупреди проф. Донка Байкова от Българското дружество по хранене и диететика. Според нея доста хора, 

вместо да отслабнат, надебеляват с поне 3 килограма след поста

Специалистът по здравословно хранене е категорична, че хората, които са предразположени към инфекциозни заболявания, не са в особено добър био тонус, хронично болните, бременните, децата, юношите не бива да постят. Ако сте се подложили скоро на операция, също не трябва да си променяте драстично хранителния режим.

Хората със сърдечносъдови заболявания обаче е хубаво да направят един пост с растителни храни. За тях това е много полезно, каза още проф. Байкова. Тя съветва на трапезата ни да има повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни.

Според медицината дните на поста наистина са време на физическо разтоварване, 

защото през това време организмът се пречиства от натрупаните токсини

Това е здравословно за хората, също както стремежът към по-спокоен живот и постигане на хармония в отношенията. Прилагайте умерена диета, която няма да ощети организма ви от необходимите му вещества, съветват лекарите.

Консумацията на алкохол през Великите пости е разрешена само в събота и неделя. Допуска се пиенето на вино и бира. Малките количества вино съдържат полезни за хората антиоксиданти, а бирата е богата на витамини от В групата.

Кои храни да изберете?

Сред разрешените храни по време на пости са тестените изделия без яйца, но ако не искате да напълнеете, не прекалявайте с тях. Може да ползвате зехтин, маслини, олио и маргарин на растителна основа, последните от които обаче не са полезна храна за здравето ви. 

Заложете на варивата – яжте боб, грах, леща и ориз. Ако ви се дояде нещо сладко, хапнете мед, халва или мармалад.

Полезните вещества, които се намират в месото, може да набавите от карфиол, зеле, чушки, цвекло и всякакви плодове. Копривата и ядките пък ще добавят калций в организма ви. Нека от трапезата ви не отсъстват най-вече плодовете и зеленчуците.