Невиждан от половин век мор по пчелите в Странджа

1
Добави коментар
Gramofona
Gramofona

Невиждан мор по пчелите в Странджа е на път да предизвика екокатастрофа, алармират пчелари. От години те се оплакват от високата смъртност при пчелите, но сега ситуацията е извън контрол, призна пред Gramofona.com Манол Тодоров от Царево.

„Няма пчелар от Царево, Малко Търново и Приморско, който да не е засегнат. Такова нещо не сме наблюдавали в последните 50 години. При някои от пчелините смъртността е достигнала 100%”, коментира Тодоров.

Той допълни, че браншът е пред колапс. През миналата година ситуацията е била овладяна до някаква степен, но в момента измират пчели навсякъде в региона. „За съжаление се наблюдава и феноменът на празния кошер. На много места пчелите измират, но има и много случаи когато те изоставят пчелините“, описа ситуацията Манол Тодоров.

Някои от пчеларите обвиняват селскостопанската авиация и препаратите, с които се третират земеделските площи. Генномодифицираните растения също оказват негативно влияние, но и до момента няма еднозначен отговор на въпроса, какво предизвиква високата смъртност при пчелите.

Заради критичната ситуация, пчеларите от Южното Черноморие се събират на спешна среща. Тя е насрочена за утре, в центъра на гр. Царево.

На нея са поканени представители на Областната дирекция „Земеделие”, Областната дирекция по безопасност на храните и Министерството на земеделието и хратите.

 

 

Снимка: dobrich24.com