Гонката срещу съдия Владимира Янева е фарс! Срещу Ченалова – не

12
Добави коментар
addicted
addicted

Главният прокурор Цацаров отстрелва единствено съдии, докато Цветан Цветанов и Делян Пеевски мерят мускули

И ние наказваме съдии! – похвали се така нареченият президент Росен Плевнелиев в Румъния. Не му обърнаха внимание, защото отдавна той не е политик, който привлича внимание! Нелепото е друго, че един гражданин с измислена биография, когото поставиха на поста държавен глава, защото се налагаше на една от политическите сили, си взема на сериозно и говори каквото му падне и където му падне! Да не говорим, че той се чувства за част от реформаторите на съдебната система в България, което е още по-смехотворно, да не казвам трагично!

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане за гласуване на допълнителна точка към дневния ред на Висшия съдебен съвет, относно вписване на исканото от него временно отстраняване от длъжност на Владимира Янева като съдия и председател на на най-големия съд – Софийски градски съд, по време на редовно заседание на ВСС.

Искането си, главният прокурор мотивира с факта, че срещу нея се води досъдебно производство по чл. 284 т. „в“ от НК, който визира състав на престъпление свързан с незаконно разрешение за използване на специални разузнавателни средства. Сотир Цацаров поясни пред медиите, че в искането за отстраняване от длъжност липсва постановлението за образуване на досъдебно производство, поради факта, че съдържа класифицирана информация.

Според обясненията на Цацаров, на 13 ноември 2014 година била започнала проверка и тя касаела работата на дирекция „Сигурност“ в качеството ѝ на орган заявител по Закона за СРС. Докладът от проверката бил изпратен на вътрешния министър. Проверяващият екип констатирал нарушения е отправил препоръка докладът да бъде изпратен на Софийска градска прокуратура. Там започнало досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но то не е било свързано само с разработката, станала известна в публичното пространство по наименованието „Червеи“.

В резултат на направено разследване, събраният обем доказателства, довели до разделянето на данните по разработката в отделно дело. Всички активни действия по разследването продължавали.

Искането на Главния прокурор е съобразено с чл. 230 ал. 2 от Закона за съдебната власт, който предвижда диспозитивната възможност, ВСС да отстрани от длъжност даден магистрат, до прекратяване на производството срещу него. След гласуване, ВСС реши да даде възможност на съдия Янева да направи своите възражения пред членовете на съвета.

Несъвместимо е лице срещу което е образувано производство да продължава да правораздава. Това каза пред журналисти Главният прокурор Сотир Цацаров по повод временното отстраняване от длъжност на съдия Владимира Янева.

„Досъдебното производство е образувано за документни престъпления и за престъпления по чл.284 т.“в“ от НК, а в конкретния случай – за незаконно позволяване на използването на СРС.

Здрав сън, удобна храна – жертва ли е Главният прокурор на конспирация?

На гражданството и посланиците на страните-членки на Европейския съюз /активни участници в случващото се в съдебната система – бел. Л. М./ бе поднесено щоуто как екип от прокурори извършват изземване на техника и разпити на територията на столицата. Разследването продължава изключително активно и не е възложено на следователи, осъществяват го лично трима прокурори. Трябва да съберем достатъчно доказателства, за да имаме разумната увереност. Не е необходимо да мислим, че бързото привличане на обвиняем, ще бъде най-разумната тактика“ поясни Цацаров пред медиите. По думите му незаконосъобразността в действията на съдия Янева се изразявала в срока на разрешението за използване СРС, а също и в абсолютната идентичност в мотивите на искането на всички искания за удължаване на срока за използването им. „Според нас една от причините за незаконосъобразност е обектът. Вярно е, че в закона няма легална дефиниция за обект, но аз задавам въпрос. Възможно ли е да бъде обект автоматизирана информационна система, в случая централния информационен регистър на МВР и възможно ли е към такъв обект да се приложи набора от специални разузнавателни средства?“ попита още Сотир Цацаров.

„Житейски така съм устроен, независимо дали съм главен прокурор или не съм главен прокурор, че конспирациите не са ми в главата. Предпочитам да търся прагматичното решение и това, което в действителност е станало, отколкото да си мисля има ли конспирация, няма ли конспирация, жертва ли съм на конспирация. Аз ако започна да си мисля – жертва ли съм на конспирация, сигурно няма да мога да спя, а нормално е човек да спи, защото на другия ден трябва да работи”, коментира главният прокурор пред журналисти във Велико Търново.

„Във всички сценарии, било то за „Таласъми”, „Гномове” и други, участват едни и същи лица, имащи активна изява на политическата сцена… За да се разбере, то трябва да се пресече. Въпросът е има ли желание не просто на правораздавателните органи, но и на правоохранителните органи да се пресече, има ли желание дори и на част от политическия елит, защото това е много удобна храна. Но тази храна е вредна за обществото, тя е ужасна за обществото. Това е помия, с която обществото се залива и се цели то да бъде отклонено от истинските и от действителните проблеми”, обясни Цацаров.

И както на 19 февруари съдия Владимира Янева бе сгазила Закона и то сериозно, според Сотир Цацаров, така на другия ден – 20 февруари, Главният прокурор реши да го удари на танго /две крачки напред, една назад/ и отстъпи със същия хъс,  с който редеше вина и членове от Наказателния кодекс:

„Съдия Янева не е център на скандала около разработката „Червеи”… В тази игра съдия Янева е органът, който противозаконнo според нас е разрешил СРС, само че някой преди това е създал една разработка с изключително неверни документи, ако мога да се изразя така на неюридически език”.

Цацаров посочи, че той /ТОЗИ АНОНИМЕН Някой – бел. Л. М./ също ще бъде обвинен и допълни, че това е лице, работило тогава в състава на МВР, а сега в ДАНС. Той заемал сравнително средна управленска позиция, но достатъчно отговорна. „Смятате ли, че така, както си е стоял на бюрото този човек, му е хрумнало, че може да бъде създаден един полуанонимен сигнал, една докладна записка и всичко това да тръгне. Някои този сценарий го е писал и някои на този човек му е наредил какво да прави или поне му е подсказал. Затова казвам, че съдия Янева не е центъра на този скандал”, заяви Цацаров. Главният прокурор посочи, че съдия Янева е била затрупана с искания за СРС, но тя не е отчела, че това не е в съответствие със Закона.

„Тя не е единственият виновник за всичко това, защото преди съдия Янева има предисловие, а след съдия Янева има много дълъг послеслов. И този дълъг послеслов е свързан и с технически действия, спрямо системите на МВР в София и с технически действия, спрямо на системите на МВР в страната. Тук вече съдия Янева, макар да е част от тази причинно-следствена връзка, няма участие. Тук имат участие други лица и може би скоро те ще станат ясни”, заяви Цацаров.

Янева нямала участие, била затрупана с искания за СРС, не отчела, че това, което върши не е в съответствие със Закона?!

Що за глупости ни пробутват от Главна прокуратура? Нима ще пратят Янева на поправителен? Само че цялата тази история не се развива в училище, а в най-големия съд на България и нещата са сериозни, свързани с нарушения на Закона!

Сайтът Клуб z публикува страници от Доклада на Националното бюро за контрол на СРС, от които става ясно, че че шефът на Софийски градски съд Владимира Янева е издала без никакви основания четири разрешителни за подслушване.

В доклада, с който Клуб Z разполага е посочено следното:

„Нарушена е императивната норма срокът за прилагане на СРС да не надхвърля 6 месеца общо с продължаването му. В конкретния случай то е продължило 300 дни с разрешения на съдия и без да се осъществява контрол за правомерното прилагане на СРС от председателя на ДАНС. Този факт предизвиква въпроса налице ли е „противозаконност“ при разрешаването и прилагането на СРС по смисъла на чл. 284 в НК, на който следва да отговори прокуратурата.“
Докладът посочва още, че съдията, в случая шефката на Софийски градски съд – Владимира Янева, „не е имала право да разреши прилагане на СРС, а е трябвало да се произнесе с мотивиран отказ. Следователно в случая не е упражнен дължимия съдебен контрол за законосъобразното използване на СРС“.
Това претрупаност ли е, или съдия Янева не е отчела, че това, което върши не е в съответствие със Закона?!
След искането на Главния прокурор Сотир Цацаров за отстраняване на Владимира Янева от длъжност, ВСС единодушно гласува Владимира Янева да бъде отстранена, докато срещу нея приключи воденото досъдебно производство. Производството е по състав, свързан с незаконно разрешение за използване на специални разузнавателни средства във връзка с „Червеи“.
От доклада на Националното бюро за контрол на СРС става ясно още, че са били проверени четири искания за използване на СРС. По всички тях е установено, че са били поискани от Тодор Костадинов в качеството му на шеф на Дирекция „Сигурност“ в МВР.
Първото искане за прилагане на СРС е било за срок от 60 дни и е направено на 12 септември 2013 г. Спрямо подслушваното лице не са били прилагани специални разузнавателни средства до този момент. Съдийката е дала разрешение на 12 септември.
Толкова претрупана била Янева, че дава разрешение още същия ден?!
На 12 ноември е било поискане удължаване на прилагането на СРС с още 60 дни. В него не е било посочено дали са постигнати резултати по време на първите 60 дни, а това е изрично изискване в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС). В него е записано: „искането за продължаване на срока съдържа и пълно и изчерпателно посочване на резултатите, които са получени от прилагането на специалните разузнавателни средства“. Мотивите за искането пък са съвсем идентични „copy paste“ с тези в предходното искане, отбелязват от комисията на Бойко Рашков.
Въпреки това, отново на същия ден, Янева разрешава удължаване на срока за прилагане на СРС.
Докладът до съдията е изготвен с повече от месец закъснение, пише още Рашков. В него е отразено само, че в продължение на 120 дни, е прилагано СРС, но не са изготвени веществени доказателствени средства /ВДС/.
Следващото искане е с дата 28 януари 2014 г. и е по същия случай. Отново е за 60 дни. Разрешението от СГС е дадено отново на същия ден. Все пак към въпросното искане е отразено, че към обекта вече са били прилагани СРС в рамките на 120 дни, т.е. с новите 60 се достига законовият лимит от 180 дни.
Следва обаче ново искане – от 25 март и то е за нови 120 дни. „Въпреки че вече е бил изчерпан максималният срок от 180 дни, е дадено разрешение (от 25 март 2014 г.), считано от 30 март 2014 г.“, се подчертава с почернен шрифт в доклада на комисията за контрол на СРС-тата. От доклада на ДАНС до съдията, издал разрешителните, от 26 август, „отново е отразено невярно обстоятелство, че е прилагано СРС в продължение на 180 дни от 29 януари до 27 юли. Не е изготвено ВДС“, пишат в своя доклад от комисията на Бойко Рашков.
Оттам посочват в заключение: че внесените искания за СРС не отговарят на изискванията по закон – пълно и изчерпателно описание на основанието да се предполага, че дадено лице се готви да извърши престъпление, както описание на резултатите от предварителните проверки. Следователно исканията не е трябвало да бъдат уважени.
Освен, лисата на ВДС, липсват и „мотиви за невъзможността необходимите данни да бъдат събрани по друг начин или описание на изключителните трудности за събирането им“.
Изначално Софийски градски съд не е трябвало да разрешава прилагането на СРС, тъй като не е било налице изискуемото в закона престъпление, което се наказва с над 5 години по закон, т.е. тежко престъпление, се посочва още в доклада на Рашков.
В Доклада на НБКСРС буквално громят Костадинов, Янева и Писанчев като посочват, че ръководните им позиции „са основание да се презюмира, че притежават необходимата степен на правна грамотност“. Каквато в случая не е демонстрирана.
В заключение се казва следното:
„Многократното, продължително и грубо нарушение на закона в случая, извършено от представители на изпълнителната и съдебната власт, е още по-тревожно в следния контекст: госпожа Владимира Янева е дала становище по проект на „Указание за прилагане на Закона за Специалните разузнавателни средства в ДАНС“. Посочила е, че с изключение на хипотезите по чл. 22, ал. 3 от закона (опасност от разкриване на оперативните способи за живота на служителя под прикритие и невъзможност за прилагане) председателят на ДАНС или упълномощеният зам.-председател не е знаел за „Червеите“.

Неоптимистичен финал или кой ще плаща безумията на високопоставени лица от съдебната система?

Спирам дотук, за да попитам Главният прокурор Сотир Цацаров, Председателят на Върховния касационен съд и Висшия съдебен съвет следното:

Защо един ден съдия Янева е виновна, а 24 часа по-късно  – не съвсем?
Защо Цацаров избирателно „отстрелва” само съдии, а не прокурори?
Защо  новоизбраният председател на ВКС заяви, че състава за делото на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов ще се определи публично? Нима според Конституцията, член 6 всички граждани не са равни?

Отстранена бе съдия Румяна Ченалова, само защото някакъв си чужд посланик си позволи да дава акъл на българската правораздавателна система? И то дава акъл съвсем користно, тъй като някаква френска фирма не била доволна.

Председателят на ВКС настоява цялото ръководство на СГС да си подаде оставките.

Ще има съдебни дела и за случайното разпределение на делата, тъй като системата, за която бяха дадени грешни пари не работела добре!

Ще има нова система, ще има нови харчове за нея.

Напоследък твърде много се шуми за това, че след отстраняването на съдия Румяна Ченалова делото „Октопод” ще започне отново. Нещо като втори дубъл, но не в киното, а в съдилищата! Този втори дубъл ще ни струва много пари: досега по делото „Октопод” бяха разпитани 350 свидетели, то се влачи три години, едно от обвиненията по делото скоро ще отпадне по давност, обясниха запознати с „кухнята” на този съдебен процес.

Делото започва отначало, разпитите на свидетели започват отначало – това са пари, време, някой от Главна прокуратура и Висшия съдебен съвет дава ли си сметка? Или може би френският посланик ще плати?

Само това ли ще са харчовете в съдебната ни система?

Уви не. Съдия Румяна Ченалова има незавършени дела и всички ще трябва да започнат отначало.

Съдия Владимира Янева имаше дела с ненаписани мотиви – те също ще се наложи да започнат отначало! Отначало ще започнат и недовършените дела на отстранените съдии! Сметката ще е седемцифрена! Най-малко.

Не отварям дума за времето за тези втори дубли на дела.

Не отварям дума за бъдещото отпадане на някои обвинения поради давност.

Когато Инспекторатът към ВСС запозна членовете му със случаите на дела с ненаписани мотиви и то с години на съдиите Янева-Манолева, Мирослава Тодорова, и прочие, тогава никой не се развълнува. А зад тези ненаписани мотиви към дела стои угрозата да има втори дубъл, да отпаднат обвинения!

Правосъдието в България е заложник на интересите на политици. Така наречената съдебна реформа на сегашния министър на правосъдието Христо Иванов е прах в очите на гражданството и на ЕК. Не може един инфантилен, елементарен човек, който няма никакъв опит в правораздаването да прави реформа, още по-малко съдебна и то в България. Всъщност може, ако приемем, че написаното от Иванов струва нещо. А то не струва пет пари.

Днес, когато се броят липсващи милиарди, когато управляващите ни налагат скандално и арогантно заеми, и пак заеми – се сетих за така наречената реформа на въпросния министър на правосъдието. Та той никъде не е отбелязал основното, а именно, че българското правосъдие е заложник на политически интереси, и че колкото и Стратегии да се пишат – никой няма да промени това. Както и никой няма да каже откъде ще се вземат парите за делата на отстранените съдии, за да започнат отначало?

Нямам навика да говоря без имена и ще уточня: президентът смяташе, че като сложи ръка на правосъдието с избора на човека от площадите Христо Иванов.

В предишния мандат на ГЕРБ – Цветан Цветанов /бивш вицепремиер и вътрешен министър/ си избра свои хора като оглавяващи Софийския градски съд, Висшия административен съд. Сега, когато тече втория мандат на ГЕРБ борбата е за това, кой от политически силните на деня ще сложи ръка на съдебната система в съдилищата, кой ще надделее във ВСС, кого ще отстрелва избирателно Сотир Цацаров.

На тепиха са: ДПС, с Делян Пеевски, президентът, изпълнителната власт, където Цветан Цветанов и Бойко Борисов не пеят в един глас.

Политическата обстановка е преди местни избори, т. е. Цветанов е необходим.

ДПС ще се бори за първа политическа сила и този от набелязаните за отстрелване от магистратите, който бързо се ориентира в обстановката и се насочи към Пеевски, той ще оцелее. Т. е. политиците зад гърба му ще имат верен човек в близко бъдеще.

В това противоборство нямат значение законите, няма значение колко милиони ще се похарчат и ще потънат…

Тук ми идва на ум репликата на бившия прокурор Николай Кокинов, който той отправи към Бойко Борисов: „Ти си го избра“!

Тази реплика важи за много избрани от Борисов лица за висши постове, които след това не оправдаха очакванията му.

Един такъв избор се очаква да бъде в скоро време Цветан Цветанов. А с него върви и Владимира Янева-Манолева, барабар със съпруга й, зам.-генерален директор Илия Манолев. Манолев все още е в РВД, Манолева- Янева ще се ориентира правилно към правилните политици и ще оцелее. Въпросът е кой направи всичко за Манолев и Янева-Манолева? Борисов ли, като ги заведе при папата, Цветанов ли, като им намери златни служби и мнооого добре платени.

Като става въпрос за плащане тук имам едно питане: как магистратите, които са богопомазани по закон държавата им плаща осигуровки и при напускане на системата получават 20 заплати – не правят нещо добро? А смея да твърдя, че осигуровките, които опосканата ни държава плаща са много високи – и за пенсии, и здравни. За 2-те заплати нямам думи – след като резултатът е твърде печален и вече четвърт век!

Сайтът „Хроники” изказва обосновано предположение, че Владимира Янева ще се ориентира към далеч по-перспективния Делян Пеевски и ДПС. Това обезсилва възможностите на Цветан Цветанов, но животът е Виенско колело – днес си горе, утре падаш надолу.

Сайтът „Хроники” пита: не е ли време вече да започнат залагания за това, кое дело как ще се развие и завърши, или кой от магистратите ще бъде оневинен?