Храни и напитки, които да избягвате преди тренировка

15
Добави коментар
Sheri_Holms
Sheri_Holms

Може тренировките във фитнеса да са обичайна част от рутината ви, но чувствате ли се удовлетворени от усилията си? И хрумвало ли ви е, че онова което консумирате преди тях има пряка връзка с количеството енергия и издръжливостта ви? Точно така, има някои храни и напитки, които трябва да избягвате преди тренировки и други, които ще ви помогнат да постигнете максимални резултати. Ето кои са те.

Точно както автомобилът се нуждае от гориво, за да се движи, така и тялото ви се нуждае от енергия по време на тренировка, за да издържи на натоварването. Но ако преди спорт консумирате неправилните храни и напитки, рискувате не само да лишите организма си от сили, но и да изпитате стомашен дискомфорт. Вижте как да подобрите физическото си представяне по време тренировка с избора на подходящи енергийни източници.

Кофеинови и газирани напитки
Въпреки че ви зареждат с енергия и ви помагат да изкарате деня, тези напитки са същински калорични бомби, които вредят на храносмилателната ви система. Газираното и високите нива на кофеин разрушават структурата на жизненоважните за организма хранителни вещества, което предизвиква умора и в повечето случаи – стомашно-чревни неразположения.
Спортни напитки и плодови сокове
Най-добре е преди тренировка да се придържате към водата. Въпреки твърдението, че спортните напитки и подсладените сокове дават енергия и ускоряват метаболизма, те са богати на въглехидрати, които по-скоро разстройват баланса и предизвикват стомашно неразположение.
Вредни храни тип „Бърза закуска“
В забързаното ежедневие сме свикнали да се храним на крак, най-често с бързи закуски (дюнери, сандвичи, банички). Не правете тази грешка преди тренировка. Пържените, мазни и кремообразни храни, приготвени в съмнителни условия или за масова консумация, могат да предизвикат сериозни стомашни болки, да не говорим,  че забавят темпото. За максимална ефективност ги избягвайте преди спорт.

Храни, които подуват стомаха
В тази група храни влизат най – вече зърнените култури (ориз, боб, леща), както и суровите плодове и зеленчуци, богати на фибри (цитруси, броколи, зеле…). Дори да са полезни за организма, те предизвикват дискомфорт в стомашночревния тракт и могат да предизвикат газове, подуване, дори разстройство по средата на тренировката.
Протеинови шейкове и десерти
Този два типа закуски са удобен заместител в случаите, когато нямате време да си приготвите нещо здравословно. Но според редица проучвания, не всички съдържат наистина безвредните за фигурата и организма ви вещества. Редица от тях са богати на захари и баластни вещества, които по-скоро действат противопоказно на тренировките. За да сте сигурни, че конусмирате правилните продукти ги купувайте само от специализирани магазини за спортни продукти.
Преди и след тренировка
Най-добре е преди тренировка да консумирате богати на въглехидрати, умерена доза протеини и малко мазнини храни и напитки. Предлагаме ви няколко здравословни комбинации, които ще ви заредят с необходимото количестви енергия.

Купичка мюсли с йогурт ще ви осигури протеини и въглехидрати, без да разстройват стомаха ви.
Преди сутрешна тренировка комбинирайте овесени ядки и боровинки за доза дълготрайна енергия, която ще ви даде бърз старт.
Шейкове от пресни плодове и гръцки кисело мляко са бърз и здравословен вариант за енергия преди тренировка.

След приключване на тренировката мускулите и запасите ви от енергия трябва да се възстановят. Затова се нуждаете от добре балансирано меню, включващо протеини и въглехидрати.