12 гениални цитата от Стивън Хокинг

6
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Някои от най-забавните и смислени изказвания на великия учен

Стивън Хокинг безспорно е един от най-гениалните хора на планетата. Неговите теории, които обикновен човек е трудно да разбере, са в основата на промените в света, които ще се случват утре.

Образът му често се използва като символ на силата на човешкия дух, тъй като въпреки изключително тежкото си заболяване, което го е оставило с един единствен мускул, който той може да контролира, Хокинг продължава да преподава и да пише книги и статии. Направеният наскоро филм за живота му „Теория на всичко“ донесе съвсем заслужен „Оскар“ и наградата БАФТА за най-добра главна мъжка роля на Еди Редмейн, който изигра проф. Хокинг.

Иначе казано Стивън Хокинг е личност, която си заслужава вниманието. Затова и сме ви подбрали 12 от най-интересните цигати на великия учен:

Най-големият враг на знанието не е невежеството, а илюзията, че знаеш.

Човекът е единственото живо същество, което знае, че го очаква смърт и единственото, което се съмнява в нейната окончателност.

Целта ми е много простичка – искам да разбера Вселената, защо е устроена така и защо ние сме тук.

Ние сме само развитите потомци на маймуните на малка планета в орбитата на с нищо неотличаваща се звезда. Но имаме шанс да постигнем Вселената. Това ни прави особени.

Истинската ми мечта е да напиша такава книга, която ще се продава по лавките на летището. Но за целта вероятно издателят ще трябва да сложи на корицата гола жена.

Струва ми се, че компютърните вируси трябва да бъдат разглеждани като форма на живот. Това много говори за човешката природа. Единствената форма на живот, която сме създали досега, носи само разрушения. Ние създаваме живот по свой образ и подобие.

Когато станах на 12 години, двама мои приятели се хванаха на бас за кесийка с бонбони, че от мен нищо няма да излезе. Не знам има ли победител в този спор и кой е той.

Не съм сигурен, че човешката раса ще оцелее дори още хиляда години, ако не се намери начин за излизане в Космоса. Има много сценарии как всичко живо на малката планета ще загине. Но аз съм оптимист. Ние със сигурност ще достигнем звездите.

Измежду всички системи, с които разполагаме, най-сложните са собствените ни тела.

Училищната наука често се преподава сухо и скучно. Учат децата да запомнят механично, за да издържат изпитите и тестовете, а не видят връзката на науката с околния свят.

Забелязал съм, че дори хората, които твърдят, че всичко е предначертано и с това нищо не може да се направи, се оглеждат и в двете посоки, преди да преминат улицата.

Животът щеше да е много трагичен, ако не беше толкова забавен.

Много е важно просто да не се предаваш.

Източник: „Списание 8“