Как да избираме зехтин?

8
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(55 гласа, оценка 4.49 от 5)

Зехтинът е легендарен продукт в храненето, наречен е „течното злато” на Средиземноморието, дар от боговете. Хората са се научили да използват маслото на плодовете на маслината толкова отдавна, колкото и гроздовия сок. Зехтинът от много векове дарява на човечеството здраве и красота.

Все пак, не всички маслинови масла са еднакво полезни. Да изберете зехтин днес не е лесна задача, като се има предвид големия асортимент, разнообразието на етикети, опаковки, дизайн. Производител номер едно на опаковано маслиново масло на международния пазар е Италия. Качествено маслиновото масло се произвежда в Испания, Франция, Гърция, Турция, Израел, Кипър.

Има много класификации на зехтина, за които е много трудно на непрофесионалиста да се ориентира. Въпреки наличието на международни нормативни актове, различните производители на зехтин дават на продукцията си собствени наименования и категории.

Ние ви предлагаме опростена версия на класификацията на зехтин – вид упътване, с помощта на което можете да изберете в магазина необходимия вид на продукта.

Нерафинирано маслиново масло – за здраве и грижа на кожата и косата

Само нерафинираното маслиново масло, получено чрез пресоване, без използването на химикали, съдържа полезни вещества, необходими за профилактика на различни заболявания и за поддържане на красотата. Просто опитайте нерафиниран зехтин и можете да се насладите на автентичния вкус на продукта.

На етикета на истинския, полезен и вкусен зехтин трябва да бъде написано Virgin (Vergine, Vierge).

Понятието Virgin, по отношение на маслиновото масло показва, че това е изцяло натурален продукт, произведен само с механични средства. Процесът на производство на зехтина Virgin включва измиване и подсушаване на маслините, изстискване на плода в центрофуга и филтрация на полученото масло.

Най-добрият зехтин, зехтин екстра-класа има на етикета обозначението Extra Vergine (италиански), Extra Vierge (френски), Extra Virgin (испански), Extra Virgin (англ.), EVOO. Зехтинът Extra Virgin е маслиново масло с най-високо качество, получено при пресоване на маслините, като се използват само механични средства. Зехтинът Extra Virgin е произведен в резултат на първото студено извличане при температура не по-висока от 27ºC.

Най-добрата от най-добрите – реколта зехтин Extra Virgin, се маркира допълнително с D.O.P – Denominacion de Origen Protegida. Този изключителен зехтин, мечта на гастрономите се произвежда от маслини, отглеждани в определен географски район и регламентирано на място производство. Това е маслиновото масло, произведено по най-високите стандарти и подложено на постоянна проверка на качеството. Denominacion de origen, са определени зехтините Baena, Bajo Aragon, Gata-Hurdes, Les Garrigues, Montes de Toledo, Priego de Cordoba, Sierra de Cazorla, Sierra de Segura, Siurana, Aceites de Monterrubio.

Virgin без допълнението Extra (Virgin olive oil, Olio di oliva vergine) – също е с високо качество, напълно натурален продукт, произведен чрез извличане без нагряване, но от по-ниско качество на маслините, отколкото тези за extra virgin . Това масло е по-малко наситено, с по-малко изтънчен вкус, произвежда се по по-малко строги стандарти за качество.

Рафиниран зехтин – за пържене и готвене

Рафинираният зехтин, вече не се нарича естествен продукт, безполезно е да се прилага за медицински и козметични процедури. Въпреки това, рафинираният зехтин има едно неоспоримо предимство – може да се използва за пържене, без страх от образуване на канцерогени. В допълнение, рафинираният зехтин е с неутрален вкус, ниска цена и дългосрочно съхранение.

Смес от рафиниран зехтин с висококачествен Екстра Върджин в пропорции 5% до 20% се нарича Pure olive oil, или olive oil. Зехтинът Екстра Върджин придава на рафинирания вкуса и цвета на „истинско” маслиново масло.

Леко светлият рафиниран Light olive oil е добър за пържене, готвене във фритюрник, може да се използва няколко пъти, без да вреди на здравето.

Най-евтиното маслиново масло Pomace Olive Oil, Olive-Pomace Oil. Думата „Pomace” означава „изстискани плодове, смачкани плодове”. Зехтинът „Pomace” е произведен от останалата маслинова маса, след производството на масло от първия добив, и се смесва с малко количество зехтин Върджин за възстановяване на цвета и вкуса. Това масло също е полезно за приготвяне на топла храна.

Индикатори за качеството на маслиновото масло

Вкуса на натуралния зехтин е богат, силен, може да бъде горчив, сладък, солен и кисел. Дефекти във вкуса на зехтина са оцетен вкус, метален привкус и гранивост.

Цветът на маслиново масло варира от светло злато до тъмно зелено. Цвета на зехтина зависи от сортовете маслини, както и от метода на третиране.

Нивото на киселинност на маслиново масло се означава със съдържанието на олеинова киселина в 100 грама продукт. Колкото по-ниска е естествената киселинност на нерафинирания зехтин, толкова по-високо е качеството му. За всеки вид зехтин има ниво на киселинност. Киселинността на Екстра Върджин маслиново масло не трябва да превишава 1%, на зехтин Върджин – 2%, на рафинираното маслиново масло – не повече от 1,5%.

Можете и в домашни условия да тествате зехтина за натуралност. Поставете зехтина в хладилник в продължение на два до три дни. Ако в маслото се появява бяла утайка – стеарин – вие сте направи правилния избор. Когато се съхранява при стайна температура, зехтинът ще получи първоначалната прозрачност, и можете да се насладите на природния вкус на „течното злато“.