Винени турове в Тоскана

17
Добави коментар
Touristika.bg
Touristika.bg

Тоскана е доста обширна с десетте си провинции Арецо, Гросето, Пиза, Сиена, Ливорно, Лука, Маса и Карара, Пистоя, Прато и разбира се, Флоренция, където е и едноименната столица на региона. Пейзажите на Тоскана са така идилични, че едва ли ще се намери някой, който да не харесва слънчевите й хълмове с лозови масиви, кипариси и пръснатите из тях каменни къщи, обгърнати в аромати на вино, зехтин и прясно изпечен домашен хляб. Интересна със средновековните градчета, още по-старите традиции и шедьоврите от времето на Ренесанса, тя е мечтаната комбинация от световнозначими артефакти, впечатляваща природа, цветове и не на последно място обожавана по цял свят кухня, която предполага нескончаеми възможности за гурме-преживявания.

Местното вино и храна са защитени със закон

Винопроизводство, ценено в цял свят
Стане ли въпрос за винени турове, Тоскана е не само сред най-прочутите региони, но и този с най-стари традиции във винопроизводството в Италия. Ценителите на виното ще се окажат сред безброй винарни, пръснати из територията на средна Италия, приканващи ги да се слеят с примамливата атмосфера при производството на прочутото “Кианти”, “Брунело ди Монталчино”, “Нобиле ди Монтепулчано”, “Карминяно” или на бялото “Вернача ди Сан Джиминяно”. Сортът, който преобладава в Тоскана, е Санджовезе (Sangiovese), отглеждан още от римско време с множество клонове в различните тероари и затова спокойно може да се каже, че санджовезе присъства в почти всички червени тоскански вина, като процентното му съдържание и блендата му с други сортове класифицира виното по най-различен начин.

Кои са по-големите винарски зони в Тоскана
Най-големите DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Guarantita) и DOC (Denominazione di Origine Controllata) зони в Тоскана де факто носят имената на тези най-прочути вина, като безспорно най-голяма е зоната на виното Кианти – Кианти Класико DOCG, чиито лозови масиви се простират в района между Флоренция и Сиена и Кианти DOCG, която е по-голяма и се разклонява на още няколко DOC зони, включващи лозята на север и на юг от Кианти Класико, района на Пиза, на Арецо, около Руфина и Пистоя. За да носи етикет “Chianti”, виното трябва да съдържа поне 70% от местния сорт на санджовезе, а за да е и “резерва”, трябва да отлежава над 2 години.

Една от многобройните семейни изби в Кианти

Карминяно DOCG. (Carmignano) Това са лозята около градчето Карминяно, на по-малко от 20 км от Флоренция в провинция Прато, а виното трябва да съдържа поне 50 % санджовезе. Винопроизводството в района датира от времената на Римската империя, а още в началото на 18-ти век специален закон определя виното, произвеждано тук, сред 4-те най-класни вина на Тоскана, като де факто законът забранява на винопроизводители от други райони да използват вече името “Карминяно”.

Брунело ди Монталчино DOCG (Brunello di Montalcino) – лозята в района на градчето Монталчино са засадени със сорта брунело (, като отново става въпрос за клон на санджовезе). Районът е първият, получил DOCG статут, а виното „Брунело ди Монталчино” се отличава със 100 % съдържание на брунело и дълго отлежаване (мин.4 години), преди да стигне до пазара. Затова и то е едно от най-скъпите вина на Тоскана. В района се произвежда и „Росо ди Монталчино” DOC, което отлежава по-кратко, по-леко е и съответно не толкова скъпо.

Монталчино

Вино Нобиле ди Монтепулчано DOCG. (Vino Nobile di Montepulciano) Лозята се ширят по хълмовете около градчето Монтепулчано, а виното, произхождащо оттам, било най-любимото на тосканската аристокрация през миналите векове. Местната разновидност на санджовезето се нарича пруньоло джентиле (Prugnolo gentile), а виното “Нобиле ди Монтепулчано” отлежава 2 години, преди да стигне до пазара и още 1 година, ако към етикетът пише и „Riserva”.

Вернача ди Сан Джиминяно DOCG. (Vernaccia di San Gimignano) Лозовите масиви с белия сорт вернача заемат почти целия пейзаж около живописното градче Сан Джиминяно в провинция Сиена, известно и с множеството си кули. Във времето до днес са оцелели 14 кули, но през Средновековието най-влиятелните фамилии в градчето, враждуващи заради разделението на гуелфи и гибелини, се надпреварвали да строят, кой колкото може по-висока кула на своя дом и така се построили цели 72 кули. А що се отнася до виното, “Вернача ди Сан Джиминяно” се смята за най-качественото бяло вино на Тоскана.

Сан Джиминяно

Болгери DOC (Bolgheri). Районът се простира около Ливорно. Там основно се произвеждат т.нар. супертоскански вина, повечето от които са извън класификациите DOC и DOCG, но изобщо не са по-малко достойни, а точно обратното – част от тях на практика са най-скъпо оценяваните от пазара. Такива са вината Sassicaia, Ornellaia, класифицирани като IGT (Indicazione Geografica Tipica). Най-общо това са купажни вина, в които освен местния санджовезе, присъстват типични френски сортове като каберне совиньон и други.

А какво става с винените дегустации?
Винените дегустации са нещо най-естествено за района на Тоскана и в каквато и местна екскурзия или обиколка да се включите, те почти сигурно ще присъстват под една или друга форма, заедно с дегустации на местни сирена, брускети, поляти с местен зехтин и други гастрономически изкушения. Но ако търсите по-задълбочено обикаляне по пътищата на виното, то най-удобно е да се настаните в някой от двата големи града Флоренция или Сиена. Така, веднъж ще можете да разгледате техните многобройни художествени и архитектурни съкровища, а и ще можете на воля да обикаляте близките винарни или да се включите в организираните на място еднодневни винени турове из целия район на Тоскана (може да резервирате онлайн предварително).

Винопроизводството в Тоскана е с вековни традиции

От Флоренция тръгват поне 10 вида тура, включващи винени дегустации, като най-продължителните (около 11 часа) трамбоват зоните Сан Джиминяно – Сиена – Кианти и Греве – Кастелина – Монталчино – Монтепулчано, като в последния са включени дегустации на „Брунело ди Монталчино” (едно от най-скъпите тоскански DOCG вина), „Росо ди Монталчино”, “Нобиле ди Монтепулчано”, Вин Санто (Vin Santo, десертно вино), както и супертоскански вина. Друг винен маршрут, който може да се предприеме от Флоренция, е Сиена – Монтериджони – Сан Джиминяно – Пиза, по време на който се дегустират “Кианти” и бялото “Вернача ди Сан Джиминяно”. Един от по-развлекателните турове е винен тур с Фиат 500, който участникът шофира сам из тосканските хълмове и лозови масиви и който го отвежда до традиционна семейна изба. От Сиена тръгват „Кианти и Сан Джиминяно тур”, „Гранд Брунело тур” и други. А ако отседнете в Сан Джиминяно, освен местните дегустации на “Вернача”, ще можете да се включите в тръгващия от там тур „Брунело ди Монталчино”.

Виж Хотели в региона Кианти (градовете Монтепулчано, Сиена, Сан Джиминяно, Рада ин Кианти, Сорано)
Виж Хотели в цялата Тоскана

Типичният пейзаж в Тоскана

Related