Протестиращи: Те поГЕРБаха България (снимки)

1
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

25
Февруари
2015 10:38

 

Протест срещу готвения от Четворната коалиция заем в размер на 16 млрд лв се проведе в градинката пред Народното събрание, предаде репортер на Хаштаг-BG.

Насъбралото се множество надуваше вувузели и скандираше „Оставка“. Сред протестиращите бяха депутатът от „БСП лява България“ Мая Манолова, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, лидерът на Младежкото обединение на БСП Вероника Делибалтова, активисти на БСП като Борис Цветков, Петър Кичашки, Иво Инджов и Борислав Цеков от „Модерна България“, издателят на „Поглед“ Румен Петков, журналистът Александър Симов и много други. На протеста присъстваха и малка група представители на „България без цензура“.

Преди година, когато правителството на Пламен Орешарски изтегли дълг от 1.5 млрд. лв., Бойко Борисов заяви, че когато няма прозрачност, има предпоставки за далавери и корупция. Ето сега има 16 пъти повече предпоставки са корупция, далавери и мафия, обяви Мая Манолова.

Тя обясни, че протестът е организиран, за да покаже отношението на гражданите и да повлияе на коалиционните партньори на ГЕРБ, които все още се колебаят дали да подкрепят дълга. Манолова съобщи, че ще бъде създаден срамен списък на депутатите, които подкрепят огромния заем и всеки един от тях ще се обяснява на българските граждани 30 години напред. По думите й правителството взема този заем, за да си осигури политически комфорт и победа на изборите.

Къде в предизборните програми на партиите от Четворната коалиция пише, че ще вкарат страната в нова дългова спирала? Преди изборите говореха, че правят „реформи“, от които икономиката щяла да цъфне. Говореха, че няма да допуснат „гръцки сценарий“. Нито дума за нови гигантски дългове. Защо излъгах, попита Петър Кичашки от Движение „Модерна България“.

Журналистът Александър Симов изнесе емоционална реч, в която заяви, че този дълг заробва всеки гражданин, всяко дете, дори всяко бебе да плати 10 000 лв.

Протестиращите носеха банкноти „Горановки“ от 10 000 лв., които символизират сумата, която всеки един от нас ще дължи, ако бъден одобрен заемът. Те издигнаха плакати с надписи „Дълговете кой ще връща, Бойко – Цецовата тъща“, „Къде сте вий, протестери, герберски швестери“, „Те поГЕРБаха България“.

Автор: Хаштаг-BG