Великобритания забрани реклама на телефон, обидна за жените

4
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Британският регулатор на рекламното съдържание Advertising Standards Authority’s (ASA) забрани излъчването на телевизионна реклама на „най-тънкия телефон“. Причината отново е в оплаквания на зрители, които смятат, че видеото представя жените като сексуален обект и това е обидно. 

Рекламата популяризира телефона Tornado 348 на британския мобилен оператор Kazam, посочва Business Insider. Тя е дело на агенция Ogilvy & Mather на Острова. Черно-белите кадри показват красива млада жена по бельо, която се облича пред огледалото бавно и изкусително. За най-откровена сексуална асоциация е считан моментът, когато тя преминава с пръст по устните си. 

Срещу рекламата са подадени 8 оплаквания, в които се твърди, че тя е „предмино сексуална и представя жените като обект на желание“, както и че „съдържанието на видеото няма връзка с рекламирания продукт“. 8 жалби може да не изглеждат много, но ASA има нужда само от една, за да разследва дадена рекламна кампания, било то и в интернет, и установи дали тя нарушава британския рекламен морален код. 

Регулаторът е отсъдил, че рекламата не трябва да се излъчва отново в този й вид, защото акцентира почти изцяло на актрисата в нея по бельо и сексуалните внушения са подкрепени от музиката за фон. Ето защо е вероятно рекламата да причини „сериозни вреди“ на някои зрители въз основа на това, че представя жените сексуално. 

Отговорът на компанията Kazam е, че рекламната идея била да се покаже, че телефонът е толкова тънък, че може лесно да бъде забравен в джоба на риза. Операторът допълва, че внимателно е подбирал телевизионните програми, в рамките на които да се излъчва кампанията, за да бъде подходяща за тях. 

Ето и рекламата.