Българският трибагреник „прегръща“ Самарското знаме на 3 март в Стара Загора

1
Добави коментар
starazagora
starazagora

Българският трибагреник ще „прегърне“ Самарското знаме в Стара Загора на 3 март. Навръх Националния празник на България, Мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще посрещне 300-метровото българско знаме и шествието, в което ще участват старозагорци и гости на града. Походът „За свободата… Да развеем българското знаме!“ е инициатива на Община Стара Загора, която срещна безпрецедентната подкрепа на десетки организации, училища, културни институции и медии.

340 военнослужещи от състава на Втора механизирана бригада ще „пренесат“ българския трибагреник до мястото, където през лятото на 1877 г. Самарското знаме и българското опълчение получават бойното си кръщение, в ожесточена битка за Стара Загора и свободата на Отечеството. Шествието ще тръгне от площада пред сградата на общината в 10.30 часа по маршрут бул. „Ц.С. Велики“ – бул. „Никола Петков“ – ОУ „Самара“ – Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Колоната ще измине 3 км до заветния хълм, водена от Военния духов оркестър, конницата на прабългарската школа „Багатур“, общинското и областното ръководство,  СНЦ „Традиция“ и др.  

Във времена на бездуховност и обезверяване да провокираме у всеки един българин, и особено у младите, изконната мечта за свобода и българщина, призоваха на нарочна пресконференция в Община Стара Загора организаторите. Реализацията на този проект  показва, че живеем в един от малкото „живи“ градове в България, подчерта директорът на ДТ „Гео Милев“ Ивелин Керанов.

Никога досега в общинското дружество „Мересев“ не сме получавали поръчка, която да ни връхлети с такова желание за работа. Целият екип осъзнавахме отговорността, която носим, но работата вървеше по-гладко отвсякога, подчерта управителката Таня Славова. Само за пет дни пет жени работещи в „Мересев“ скрояват и ушиват 300-метровото знаме.

Според подп. Стефан Горчев събитието е паметно и всеки един старозагорец трябва да заеме своето място до българския трикольор. Инициативата е подкрепена освен от Втора механизирана бригада и от поделенията в с. Свобода и летището. Военнослужещи от Втора бригада ще поднесат венци на признателност на паметните места, свързани с боевете за Стара Загора – Паметник на Защитниците на Стара Загора, Мавзолей– костница „19 юлий 1877″, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой и Паметник на загиналите във войните старозагорци.

Ръководството на общината призовава признателна Стара Загора да се вдигне на 3 март и всички заедно , в единение и любов към Отечеството, да пренесем националния трибагреник!   

Нека бъдем заедно и по време на тържествената заря-проверка, която ще се състои вечерта от 19.00 ч. на площада пред общината.