Как да вдъхнем живот на старите книги?

15
Добави коментар
Sheri_Holms
Sheri_Holms

Във всеки дом има обособен кът за книги. Библиотека, събрала в себе си вкусовете на няколко поколения. Поколения, които са купували книги в зависимост от времето, настроението, вдъхновението си или просто са трупали четива, които да прочетат някой ден. И с които по сантиментални или други причини ни е трудно да се разделим. А е време. Предлагаме ви няколко начина да вдъхнете живот на старите книги, които не ви провокират да ги разгърнете, но е грях да захвърлите на боклука.

Много хора имат или са наследили стари книги, които не са чели, не биха чели и заемат място за бъдещи хартиени попълнения, които ще четат с удоволствие. Затова тези книги имат различна съдба, но най-често ще ги откриете забравени на нечий таван или съперничещи си с кристален сервиз и прашни сувенири. И в двата случая, те рядко имат късмета да бъдат разгръщани до последната страница от нетърпеливи пръсти.

Но нека направим едно важно уточнение – не сме песимисти относно бъдещето на хартиената книга. Тъкмо напротив. Просто има четива, които предпочитаме и такива, които не ни привличат. За вторите ви предлагаме няколко варианта, които ще ви дадат възможност да освободите малко място в дома си или да направите нечие ежедневие, дори своето, по-приятно.
1. Продайте ги на търговец на стари книги. Дори и част от тях да нямат стойност, други може да ви изненадат. Така или иначе сте решили да се разделите с тях – защо да не съберете пари за други любими четива? Можете да превърнете момента в особено вълнуващ за вас и бъдещите читатели на книгите, ако във всяка или в избрана от вас сложите лист с посвещение. За новия собственик ще бъде интересно да разбере къде е била книгата преди и ще го вдъхнови да направи същото.
2. Дарете ги в библиотеки. Направете опис на заглавията, с които ще се разделите и отидете в най-близката библиотека (е, не пречи да се поразходите повече), за да разберете ще ги приемат ли. Ако имат художествена стойност, дарението ви ще бъде посрещнато с радост. На най-голяма популярност обаче се радват детските книжки, защото малките ръчички не са толкова внимателни при опазването им, а и често не връщат заетата книга.

3. Споделете ги с приятели. Кажете на приятелите си, че имате книги в излишък и ако сред тях има заинтересувани, поканете ги вкъщи да прегледат заглавията. Не е изключено книгите ви да си намерят нови собственици преди да се е наложило да ги подреждате в кашони.
4. Стартирайте начинание в офиса. Книжните инициативи набират скорост, а добрият работодател би искал да бъде заобиколен от интелигентни хора, които да обогатяват общата си култура. Е, не по време на работния процес, но представете си колко уютен и вдъхновяващ би бил офисът ви, ако има библиотека, в която вие и колегите ви споделяте, дарявате и разменяте книги, изказвате мнения и получавате препоръки. Помислете върху това, обсъдете го с колегите и го предложете на по-висшестоящите.

Експериментирайте с интериора в къщи. Ако сте от хората, които често се отегчават от интериора в къщи, може би ще харесате идеята да вдъхнете нов живот на старите си книги като ги превърнете в… мебел. В интернет ще намерите подробни инструкции как да ги направите на маса или пейка, например, но в тези случаи ще се нуждаете от сериозно количество книги.
Ако разполагате с по-скромен брой четива (както и с лепило, лак и подходяща форма), също можете да ги използвате. Ето няколко идеи как да използвате страниците:
– Като покривало за лампион
– За аранжиране на кашпа
– Като тапет за скрин, ракла или стена
– За направата на моливник
– От твърди корици може да сглобите къщурка

Възможностите да вдъхнете живот на старите книги са толкова, колкото е богато въображението ви. От друга страна, ако наистина ви е трудно да се разделите с тях, съществува още една възможност – прочетете ги!