Рамен срещу спагети – от „Ресторанти Варна“

15
Добави коментар
denisperalta
denisperalta

Екипът на „Ресторанти Варна“ разкрива разликите между японските рамен и италианските спагети

Рамен и спагети често биват припокривани като понятия, поради еднаквата им продълговата форма. Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ обаче реши да разкрие за Вас основните разлики между японската и италианската паста. 

Кой е измислил пастата?

Няма нищо по-лесно от отговора на този въпрос. Като един от любимите кулинарни продукти в ресторантите на Варна и по света, ние знаем, че произходът на пастата се свързва с три „начални точки“ – Средиземноморието, Китай и арабския свят. Независимо от факта, че азиатският климатът е по-подходящ за отглеждането на ориз отколкото на пшеница, Китай е бил важен производствен център за тестени изделия и зърнени култури.

Пастата в Азия – от „Ресторанти Варна“

В днешно време азиатските макаронени изделия тип „спагети“ са обединени в едно голямо семейство – нудли, които се срещат в безброй разновидности. Те могат да се приготвят на базата на пшенично брашно, просо (в Индия), ориз, жълъди (в Корея) и други продукти. 

Едни от най-популярните видове нудли, рамен, получава много висока оценка от гастрономите в Европа. Рамен представляват бързо приготвящи се нудли, наподобяващи спагети, които се сервират в бульон. Въпреки че произходът им се свързва с Китай, рамен постепенно се превръщат в символ на кулинарията в Япония, където този вид паста масово се добавя към супи от зеленчуци, риба и/или месо. 

Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ споделя, че дълги години след внасянето им в Япония, рамен са се приемали за „улична храна“, която работниците купуват от крайпътните сергии по време на почивките си. Това е далеч от съвременната паста в Италия, която се консумира топла около удобна маса и в приятна компания.  Повратен момент в историята на рамен идва през 1958 година, когато Momofuku Ando патентова суха версия на азиатските спагети и от този момент нататък всеки има възможност да си приготви рамен у дома – иновация, променила завинаги хранителните навици на японците. 

Основни разлики между рамен и спагети

Съставки. Рамен се приготвят от брашно от мека пшеница и някои техни разновидности съдържат яйца. Италианските спагети се правят от брашно от твърда пшеница, а по понякога и други видове брашно в различно съотношение. Оформяне. Някои майстори на рамен са в състояние да произведат много тънки нишки с голи ръце, докато италианските спагети трябва да се оформят през отвори от стомана или бронз. Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ отбелязва, че само индустриално произведените спагети се носят това наименование, ръчно изработените се наричат по различни други начини.  Ал денте? При приготвянето на рамен концепцията ал денте е неприемлива. За италианците обаче пастата винаги трябва да е ал денте!  Поднасяне. Спагетите се сервират с разнообразни сосове, но никога в бульон – това е запазена марка на рамен.