За Керамоти

1
Добави коментар
webmotionseo
webmotionseo

За Керамоти

Керамоти се откроява с красотата си сред градовете и селата, разположени край бреговете на Егейско море. На своите посетители предлага необятни пясъчни плажове, кристално чисти води и спокойствие. Това очарователно градче се намира в префектура Кавала, на малък полуостров, врязващ се на около километър в морето – точно срещу о-в Тасос.

 

В Keramoti всичко е подчинено на морето. И красивата горичка от южни борове, отделяща градчето от плажната ивица, и таверните, от които се носи дъх на узо, и кея с лодките, пристанали край него, и църквата с патрон св. Николай – покровителя на рибарите, намираща се току край пристана. Наоколо се носи аромат на морска пяна, прелитат чайки, а купища рибарски мрежи са свити на кълбо край кея и очакват следващото излизане в открито море.
 
В Керамоти можете да обиколите всичко за половин час. Градчето не е подходящо за хора, които си падат по среднощните купони и шумните заведения, макар че такива не липсват. Затова пък то е рай за всички, които обичат спокойствието, риболова и плажуването на воля. Тук ще намерите прекрасна природа, чисто море и няколко добри таверни.

Атракции в Керамоти

Подарете си вечеря с морски дарове, с които е известно Keramoti, или изберете някое традиционно гръцко ястие – мусака, гемиста (пълнени чушки), дзадзики, узо, гръцка салата… И в двата случая няма да сгрешите, храната е много вкусна.
 
Бреговете на Егейско море предоставят невероятна плажна ивица, която предлага на летуващите пълно удоволствие от къпането в морето, с всички удобства, от които биха имали нужда. Гордостта на местните е, че туристите, които посещават близкия о. Тасос, се връщат ежедневно в Керамоти, за да се любуват на най-прекрасния плаж.
 
Морето тук е спокойно, водите са тюркоазено сини, плитки и топли, а дъното е полегато и покрито с фин, кадифено мек пясък. Прекрасна естествена зеленина и китни дворове се откриват и радват окото на всеки. Палми, зокуми, кипариси красят както общите пространства, така и частните дворове на местните жители. Прекрасните природни дадености на Keramoti привличат все повече вниманието на летовниците и мнозина от тях се завръщат отново и отново. Местните хора печелят сърцата на гостите с гостоприемството и топлотата си.

Как да стигнете до Керамоти

Прекрасните природни дадености на Керамоти привличат все повече вниманието на летовниците и мнозина от тях се завръщат отново, и отново. Местните хора печелят сърцата на гостите с гостоприемството и топлотата си. Лесният достъп до Керамоти е от съществено значение-приблизително 18 км от магистралата “Егнатия Одос”, която свързва Солун и границата с Турция. Има удобна отбивка за курортното селище и при пътя от Кавала към Ксанти. Ако предпочитате този вариант за достъп, пътьом, по средата на маршрута, трябва да преминете през Агиазма. При обратен преход – от Ксанти към Кавала – се поема по отбивката към Хрисуполи и се достига като се преминава през Хрисохори, през Неа Кария и през Хайдефто. Добър ориентир за маршрута през автомагистралата ще откриете на този сайт , точно срещу о-в Тасос http://www.thassos-ferries.gr/bulgaria.html. Има удобни автобусните линии от Керамоти. Можете да хванете автобус /редовно пътуващ на всеки час/ до Кавала. Автобусите до Ксанти пък са през половин час. От Керамоти има лесен достъп и до остров Тасос с ферибот и пътуването е с времетраене само половин час. Разписание с точни часове на потегляне и връщане, както и цените ще откриете тук http://www.thassos-ferries.gr/bulgaria.html. По време на летния сезон вариант за достигане до Керамоти има и по въздух: Редовни са полетите от Атина /два полета всеки ден/, също от Берлин, Щутгарт, Виена. Много от европейските столици предлагат удобен чартър до международното летище в Кавала, от където са само 11 км разстояние до Керамоти.

Развлечения в околностите на Keramoti

Когато сте в Керамоти бихте могли да поемете и към още една дестинация – устието на реката Нестос. Намира се само на 4 км, а в по-горното течение на р. Нестос (в участъка Ставруполи – Токсотес) се предлагат много развлечения – рафтинг, кану-каяк, конна езда. Атракцията обаче е наблюдение на различни птичи видове /повече от 220 вида/. Керамоти е мечтано място за всички туристи, които копнеят да се насладят на една спокойна и изпълнена с развлечения и комфорт почивка, сред чистата и почти непокътната природа. Посетете Керамоти – това, което може да ви се случи тук е да искате да се завръщате отново и отново в това наистина вълшебно място, разположено съвсем близо до България.
 
 
Още информация