Онлайн магазини за дрехи и аксесоари менте заливат „Facebook“

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Онлайн “магазини” за дрехи, обувки и аксесоари с етикети на световни луксозни марки заливат социалната мрежа “Facebook”, пише в-к “Монитор”. Стоките са с впечатляващо ниски цени, но обикновено се оказват евтини ментета, често некачествени. Офертите се въртят в популярни страници и като промотирани съобщения, а доверчивите потребители “захапват стръвта”, виждайки обещания за промоции и намаления.

Голяма част от мнтетата са контрабандни стоки, а търговците, които ги предлагат, обикновено са безработни и криминално проявени. Ментета се поръчват основно от лъскави бутици в провинцията или се рекламират в интернет като идеалните подаръци за вашата половинка. На снимката продуктите изглеждат истински, докато не биват доставени на купувача.

Търговците предлагат сериозни намаления между 50% и 90%, както и промоции “вземи две, плати едно”. Цените варират между 10 и 40 лева за артикулите – до 10 пъти по-ниски от реалната стойност на оригиналните продукти. Офертите се въртят в популярни страници с хиляди “почитатели” или под формата на вирус.

НАП вече работи по казуса. От няколко месеца данъчните са на щрек и следят схемите на виртуалните търговци. Вече са засечени основните играчи в онлайн пространството и ще бъдат извършени проверки на официалните им доходи, като и на данъчните им декларации. Инспекторите следят основно куриерските фирми, които разнасят стоките менте из страната. Проверяват се физическите лица, които най-често изпращат пакети с т. нар. наложен платеж.

Според проучванията на НАП от онлайн търговията се печелят стотици хиляди лева месечно. Парите от тези сделки не се отчитат пред държавата и в хазната не постъпват пари от ДДС и други налози.