Как да се преборим с бръчките?

1
Добави коментар

Остарявайки, епидермисът постепенно изтънява и губи своята еластичност, а бръчките се настаняват трайно върху лицето ни. Къде  обаче е казано, че този неизбежен процес трябва да започне някъде около трийсетте? Има различни начини да го забавим, стига да знаем кои са съюзниците и кои – неприятелите на нашата красота.

Най-големите ни врагове

Цигарите. Никотинът стеснява кръвоносните съдове, вследствие на което до кожата достига твърде малко кислород и тя буквално се задушава.
Слънцето. С течение на времето ултравиолетовите лъчи разрушават необратимо някои от клетките, изграждащи епидермиса.
Драстичните диети, неразумното хранене. „Благодарение“ на тях в организма постъпва нищожно количество витамини, а това неминуемо се отразява зле на лицето.
Хормонален дисбаланс.

Добрите приятели

Дерматолозите са категорични: спазват ли определени правила, жените ще запазят кожата си гладка и стегната задълго.
• Всяка сутрин нанасяйте хидратиращ крем, в чийто състав са включени филтри, които защитават от агресията на UV лъчите, и вещества, образуващи своеобразна бариера пред замърсения въздух.
• Вечер пък,  след основно почистване на лицето, се мажете с регенериращ крем.
• Ако вече сте навършила 30 години, не стойте на плажа повече от час.
• Избягвайте да миете лицето си със сапун и вода.
• Гответе само с растителни мазнини, богати на мастни киселини, които съхраняват еластичността на кожата.
• Редовно доставяйте на организма си витамини А, Е и В6. Приемани като хранителни добавки или под формата на млечни продукти, плодове и зеленчуци, те активизират обновяването на клетките.

Правилно хранене за по-бавно остаряване

Козметиката е изключително важно средство в борбата с годините, но само тя не е достатъчна. От не по-малко значение е и разнообразният, добре балансиран хранителен режим, към който трябва да се придържате.
• Ще се заредите с всички жизненоважни за доброто състояние на кожата ви мастни киселини, като готвите и подправяте салатите си, редувайки слънчогледово, царевично и маслиново олио.
• Консумирайте колкото се може повече плодове и зеленчуци, понеже са богати на магнезий, а той – както знаете, неутрализира успешно стреса, отразяващ се зле върху състоянието на епидермиса.
• По-често яжте тлъсти риби (сьомга, тон, скумрия, сардини), без да се опасявате, че нивото на лошия холестерол в кръвта ви ще се повиши.
• След като навлезете в четвъртото си десетилетие, започнете да наблягате на храните с високо съдържание на протеини – месо, яйца, риба, обезмаслени млечни продукти.

Вода и пак вода!

Употребена външно, тя изсушава кожата, ако обаче се прилага вътрешно, я хидратира. Научните изследвания доказват, че с напредването на възрастта пием все по-малко и по-малко вода, а всъщност точно тогава имаме наистина огромна нужда от нея. Дехидратирането ни създава куп проблеми: лицето се покрива с бръчки, организмът губи ценни витамини и минерали и става по-уязвим за инфекции и вируси, а умората се превръща в наш постоянен спътник. Решението е просто: минимум 2 л вода на ден.

Помощ от природата

Бръчките отстъпват не само пред качествената козметика, но и пред домашно приготвените средства за разкрасяване, които имат едно огромно предимство – всичко в тях е напълно естествено.

Домати

Пуснете два домата в тенджера с вряла вода и веднага ги извадете. Обелете ги, отстранете семките, настържете, добавете сока на половин лимон, 1 супена лъжица зехтин и разбъркайте до получаване на хомогенна кашица. Нанесете я за четвърт час върху лицето и шията си, после я отстранете с топла вода.

Бръшлян (маската има впечатляващ резултат, ако сте си легнала късно, след много ядене и пиене)

Нарежете на ситно шепа листа от бръшлян и ги изсипете в тенджера с вряла вода. След 30 секунди ги извадете. Оставете да поизстинат и покрийте лицето с тях. Изчакайте да минат 10 минути, после се наплискайте със студена вода. Бръчиците ви ще се изгладят, торбичките под очите ще се „стопят“.

Лимон

Смесете 2 супени лъжици заквасена сметана, 1 разбит на пяна белтък и сока на половин лимон. Маската се оставя да действа в продължение на 20 минути и се отстранява с розова вода или някакъв друг лосион на растителна основа.

Ябълки (освежават и стягат)

Обелете 1 ябълка, нарежете я на парченца и я сварете в 200 мл мляко. После я пасирайте, добавете към пюрето 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица зехтин. Маската се нанася, докато е още топла, и се отстранява след 20 минути с помощта на тампон, напоен в розова вода.

Меден крем

Разтопете на водна баня 20 г пчелен восък и 50 мл масло от житни зародиши. Свалете от огъна и прибавете 1 супена лъжица акациев мед. Бъркайте енергично, докато кремът не изстине. Съхраняван в хладилника, той може да се използва и сутрин, и вечер.

Дава ли резултат козметиката, която използвате?

Не е трудно да разберете до каква степен новият ви крем или серум забавят появата на ненавистните бръчки. Достатъчно е да стиснете с два пръста кожата на шията си, да задържите така, броейки до 5, и после да я пуснете. Засечете за колко секунди направената от вас гънка ще изчезне. Ако установите, че докато прилагате даден козметичен продукт, тя се изглажда все по-бързо и по-бързо, нещата са ясни: ефектът от козметиката е повече от добър.

Клепачите – пълна програма за подмладяване

7 билкови компреси за свежа кожа

Колко често можете да ексфолирате лицето?