Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка

1
Добави коментар

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е подал оставка, която е била приета от премиера Бойко Борисов. Той е заявил решението си на заседанието на Министерски съвет, което се провежда в момента. Все още не са ясни мотивите за оставката на министъра. Очакваше се днес Вучков да внесе предложения за нов главен секретар на МВР и нови шефове на ДАНС и ДАТО. По неофициална информация предложенията му не са приети. През последните седмици споровете около въпроса за смяната на главния секретар и шефа на ДАНС набраха скорост. Противоречиви становища се чуха както от депутатите в парламента, така и от самото вътрешно министерство.

Докато Веселин Вучков неколкократно заяви ясната си позиция, че не одобрява настоящия главен секретар и не може да работи с него в бъдеще, Светлозар Лазаров твърдеше, че между тях няма никакъв конфликт.

Все още не е ясно кой ще наследи Веселин Вучков, но вицепремиерът Румяна Бъчварова обясни, че се запазва квотният принцип на разпределение на министрите в рамките на коалицията. Това означава, че ГЕРБ трябва да предложи име за нов вътрешен министър.

Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков за минути стана най-обсъжданата тема в кулоарите на Народното събрание:

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов видя, в оставката силно разклащане на правителството. Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков говори за изключителната нестабилност на правителството на Бойко Борисов. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на ПГ на „БСП лява България“.

Председателят на парламентарната група и един от приближението до Веселин Вучков – Цветан Цветанов призна, че е изненадан от оставката.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че иска да се запознае с мотивите за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обясни, че зад оставката на вътрешния министър Веселин Вучков се крие разногласието около смяната на главния секретар на МВР.