5 съвета за по-успешна кариера

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Как да сме щастливи и успешни на работното място?

Проучване на Gallup от 2013 година, проведено сред 180 милиона души, сочи, че едва 13% от участниците се чувстват щастливи в службата. Онези, които са заявили удовлетворението си, са с 36% по-мотивирани, 6 пъти по-енергични и два пъти по-продуктивни от своите нещастни съмишленици.

От Мениджър ни предлагат 5 съвета, които ще ни направят по-успешни и щастливи в професионален план:

Изразявайте благодарността си

Много е лесно да се отплеснете по неща, които не са се случили според плановете и желанията ви. Понякога е най-добре да откъснете мисълта си от негативните ситуации, да направите стъпка назад и да се фокусирате върху онова, за които си струва да сте благодарни. Отделете малко време за размишления върху позитивните аспекти от живота си. Това ще повдигне настроението ви и ще редуцира хормона на стреса – кортизол – с 23%. Проучване на калифорнийския университет сочи, че хората, които полагат ежедневни усилия, за да изразят благодарността си, имат повече енергия и се намират в по-добро умствено и физическо състояние.

Стойте далеч от негативните личности

Трябва да бягате от мрънкащите и негативни хора като дявол от тамян – те се заравят в проблемите си и не съумяват да забележат решенията им; искат от околните да се присъединят към тях, за да се чувстват по-добре в нещастието си. Много от нас често се чувстват принудени да слушат оплакванията им, защото не искаме да бъде възприети като безсърдечни или груби. Но съществува тънка граница между съчувствието и това, да попаднете в нечия спирала от негативни емоции. Можете да избегнете тези капани единствено като поставите граници и се дистанцирате, когато е необходимо. Мислете за нещата по следния начин: ако някой пуши, бихте ли стояли до него цял следобед, вдишвайки цигарения дим? Със сигурност бихте се отдалечили. Същото е с негативните личности. Чудесен начин да поставите граници е, като ги попитате как смятат да решат проблемите си. Така или ще ги накарате да се успокоят, или ще насочите разговора в по-продуктивна посока.

Усмихвайте се и се смейте повече

Проучване на манхаймския университет в Германия демонстрира, че всъщност можем да манипулираме емоциите си, като променяме израженията си. Група участници били помолени да поставят хоризонтално химикал между устните си – това ги принуждавало да се усмихнат. След това, те трябвало да оценят серия от карикатури по това, колко забавни са. Онези, които държали химикалите, сметнали карикатурите за много по-смешни от другите, които наблюдавали без химикал.

Не се сравнявайте с другите

Когато чувството ви за удовлетвореност произхожда от сравненията, които правите между себе си и околните, вие спирате да бъдете господар на щастието си. Когато сте доволни от свършената работа, не позволявайте на чуждите мнения и постижения да променят факта, че се чувствате добре.

Въпреки че е невъзможно да изключите реакциите си към чуждите гледни точки, не е необходимо да се сравнявате с околните. Освен това, винаги можете да приемате чуждите мнения с известна доза скептицизъм. Така, независимо какво правят или мислят другите, вашата себестойност произхожда от самите вас. Няма значение какво си мислят останалите. Едно е сигурно – никога няма да сте нито толкова добри, нито толкова лоши, колкото смятат те.

Подбирайте битките си внимателно

Емоционално интелигентните личности знаят колко е важно да доживеят до следващия ден, за да продължат да се борят. По време на конфликт, необузданите емоции могат да ви въвлекат в действия, които да ви нанесат толкова сериозни щети, че да се чувствате нещатни дълго след това. Ако разчитате и реагирате правилно на емоциите си, ще можете мъдро да подбирате битките си и да отстоявате позициите си, когато дойде подходящият момент.