Ето кой и какво ни кара да се влюбваме!

1
Добави коментар

Advertisement:

Advertisement:

Малко преди 14 февруари, „Ей Би Си“оповести резултатите от последното направено проучване, проведено от няколко известни психолога. Именно те установили, че всъщност този, който ни кара да се влюбваме в даден човек е мозъкът. Лари Йънг, който е психолог от университета „Еймъри“ в Атланта разкри, че когато човек се влюби мозъкът му започва да отделя „коктейл“ от три вещества- окситоцин, допамин и опиоиди, които всъщност играят главната роля и карат хората да се влюбват един в друг.

Един от най-определящите хормони, които ни помагат да се влюбваме с всеки изминал ден повече е Окситоцинът, който се нарича още „гушлив хормон“. Той играе много важна рола в изграждането на връзката между двама души и се отделя в мозъка по време на полов акт, при раждане и при кърмене. Допаминът, пък, дава усещането за възбуда и оживление, а опиоидите отговарят за това кога да изпитваме удоволствие.

Лари Йънг обяснява още,  че „пеперудите в стомаха“ и тръпката, която изпитва всеки влюбен щом види любимият си човек се дължат именно на тези три хормона, които се отделят в мозъка и именно това е причината любовта да действа като наркотик за някои хора, разкриха колегите от ПИК.